Naslovna Info Gradiška Održana premijera dokumentarnog filma „Golgota kozaračkog djeteta“

Održana premijera dokumentarnog filma „Golgota kozaračkog djeteta“

GRADIŠKA – U Kulturnom centru u Gradišci je predstavljen dokumentarni film pod nazivom „Golgota kozaračkog djeteta“.

Film je rađen po životnoj priči Bože Vidačkovića, u kome se radnja odvija u periodu od 1942. do 1947. godine, za vrijeme fašistiške okupacije naše zemlje.

Božo je još kao mali osjetio sav užas i stradanje koje rat donosi, jer je imao samo 8 godina kad je odveden u logor u Sisku. Odatle se razvija nevjerovatna priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

„Mnogo puta smo u produkciji pogledali ovaj film i ni jednom mi nije bilo svejedno. Vi ne možete da zamislite da ljudsko biće može ovo da doživi i preživi“ rekao je direktor Željko Blagojević. Božo je punih 80 godina nosio neprocjenjiv dio istorije koji je na ovaj način trajno sačuvan, ispričavši svoju priču i ulogu u tom periodu.

„Još kad je došao kod nas jedina želja mu je bila da njegova priča zajedno sa njim ne ode u zaborav, jer je on, vjerovatno, jedan od rijetkih živih svjedoka, šta se u Sisku sve dešavalo, a ono što je njemu bio motiv jeste da podijeli da je u Sisku ostalo preko 2000 djece koja se nisu nikad vratila“ , rekao je Blagojević i dodao „Zahvalio bih se timu Kulturnog centra, koji su radili na ovom filmu i želja nam je da prilagodimo film školskom času, kako bi upoznali što veći broj ljudi sa pričom Kozaračkog djeteta“.

Po povratku iz logora, Božo počinje svoj novi život, koji je ukrasio pregrštom priznanja od kojih su neki:
Savez vozača BiH – 1963. – Diploma VP Sava Gradiška – 1967. – s.v. Diploma Medalja rada S.F.R.J – Tito – 1970. Sudija auto mehaničara B.H. – Mrakovica 1978. – Diploma Opština Gradiška– 1980. – Srebrena plaketa Savez vozača Jugoslavije 1982. – Zlatna plaketa Savez lovačkih društava B.H. – 3 odličja
Fudbalski savez Gradiška 1997. – Najbolji sportski radnik
Lovački savez Republike Srpske – Zlatna povelja.

Božo Vidačković je savršen primjer čovjeka koji je preživio takvu vrstu tragedije i opet imao snage i volje da nastavi da živi i da ostavi trag iza sebe, jer je shvatio, kao i što sam kaže u filmu: „Sloboda je nešto najdragocjenije što čovjek može da doživi“.