Naslovna Kultura Održana “Potkozarska svečana akademija”, dodijeljene nagrade

Održana “Potkozarska svečana akademija”, dodijeljene nagrade

GRADIŠKA – U selu Miljevići kod Gradiške održana je “Potkozarska svečana akademija” na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja pobjednicima na međunarodnim konkursima za pjesnike.

Ovu manifestaciju je organizovao Savez srpske dijaspore Slovenije i Udruženje evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti, a prisustvovali su pjesnici iz Republike Srpske, Srbije, Federacije BiH i Slovenije.

Predsjednik Saveza srpske dijaspore Slovenije Saša Gajić u izjavi Srni rekao je da su na manifestaciji dodijeljene nagrade i priznanja po realizovanim međunarodnim konkursima “Pesnikova duša”, “Zlatno Pero”, “Suze Kozare” i izbor za mis kulturno-umjetničkih društava Balkana i EU – Ljubljana 2020.

Gajić ističe da su realizaciju međunarodnih konkursa ostvarili sa partnerima Narodnom bibliotekom Gradiška, Srpskim književnim klubom “Vihor” Derventa, te Bibliotekom “Vuk Karadžić” Ljubljana, u skladu sa preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije usljed virusa korona.

“Promovisali smo najbolje, a nagrađenima koji su bili spriječeni da budu prisutni vrijedne nagrade uručićemo naknadno. Dio ovih konkursa proglašavamo u Sloveniji na manifestaciji `Veseli dani srpske dijaspore`, ali ove godine virus korona je to spriječio”, dodao je Gajić.

Glavnu nagradu na konkursu “Suze Kozare” dobio je Nenad Simić za pjesmu “Noć nad Kozarom”, drugo mjesto osvojio je Boško Grgić za pjesmu “Tri broja na kalendaru”, a treća Dragana Kragulj za pjesmu “Nezaborav”.

Simić je rekao da mu je ova nagrada motiv da nastavi da čini i ponaša se kako ljudi i trebaju, da se prošlost ne zaboravlja i da se činjenicama brani sve ono što se dešavalo Srbima u proteklim ratovima.

Glavna nagrade na konkursu “Pesnikova duša” dodijeljena je Mireli Gavranović za pjesmu “Neizrečena posveta”, drugo mjesto pripalo je Silvani Aleksić za pjesmu “Ispod trepavica”, a treće mjesto Boro Petković za pjesmu “Uspomena”.

Dodatnim nagradama nagrađeni su pjesnici Gordana Ilić, Borivoje Boro Živaljević i Miloje Veljović.

Glavne nagrade na konkursu “Zlatno pero” dobili su Silvana Aleksić za pjesmu “Varka”, Zoran Grumić za pjesmu “LJubi pjesnika” i Aleksandra Marilović za pjesmu “Kad stignu pozorišta”.

Za izbor za mis kulturno-umjetničkih društava Balkana i EU – Ljubljana 2020. prijavilo se 49 učesnica iz sedam zemalja.

Za mis kulturno-umjetničkih društava Balkana i EU – Ljubljana 2020 proglašena je Sanja Jovičić iz Broda, a pratilje su Kristina Jović i Venesa Ćelić iz Teslića.