Naslovna Info Društvo Odgađanje plaćanja poreza – jedna od mjera podrške poslovnoj zajednici

Odgađanje plaćanja poreza – jedna od mjera podrške poslovnoj zajednici

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske preduzela je niz mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica pandemije virusa korona, koje su obuhvatile i oblast poreza čime je pružena podrška svim pogođenim sektorima, a pri tome poreske obaveze nisu ni na koji način izbrisane ili umanjene, već je prolongiran rok za njihovo izmirenje, rečeno je Srni u Ministarstvu finansija Srpske.

Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Ministarstvo finansija i Vlada Srpske su iskazali opredijeljenost za pomoć privrednim subjektima i očuvanju zaposlenosti, te su na taj način očuvana radna mjesta i zadržan nivo ekonomskog razvoja u Republici Srpskoj, naveli su u Ministarstvu.

– Poreske obaveze nisu ni na koji način izbrisane ili umanjene, nego je prolongiran rok za njihovo izmirenje radi finansijske konsolidacije poreskog obveznika u izmijenjenim okolnostima poslovanja – naveli su u Ministarstvu, reagujući na objavljeni pozitivni revizorski izvještaj o radu Poreske uprave Republike Srpske i insinuacije koje su se pojavile u javnosti u vezi sa efektima mjere odgađanja plaćanja poreskih obaveza koja je uvedena s ciljem podrške poslovnoj zajednici.

Iz Ministarstva su napomenuli da je niz mjera u poreskoj politici obuhvatao, između ostalog, izmjene zakona kojima je propisano odgađanje plaćanja i za porez na dobit, dok su pojedine naknade radi dodatne pomoći poreskim obveznicima mogle biti i bez obezbjeđenja.

– U aprilu 2021. godine je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga s ciljem da se plaćanje poreskog duga po osnovu poreza na dobit za 2020. godinu, poreza na dohodak od samostalne djelatnosti za 2020. godinu, naknade za unapređenje opštekorisnih funkcija šuma za 2020. godinu i protivpožarne naknade za 2020. godinu odgađa jednokratno do 30. juna 2021. godine, ukoliko su uredno podnesene poreske prijave za tu vrstu poreza – rekli su u Ministarstvu.

Plaćanje duga poslije 30. juna 2021. godine moglo se dodatno odgoditi na način da se plati u šest jednakih mjesečnih anuiteta, s tim da prvi mjesečni anuitet dospijeva 31. jula 2021, a posljednji 31. decembra iste godine.

– Na iznos prethodno navedenog poreskog duga za vrijeme odgođenog plaćanja nije se obračunavala kamata – naveli su u Ministarstvu.

Takođe, zakonom su uvedene i izmjene u pogledu rokova za dostavljanje zahtjeva za odgođeno plaćanje poreskog duga utvrđenog poreskom prijavom na način da se zahtjev može podnijeti do isteka roka za izmjenu poreske prijave. Osim toga, mjerama je poreskim dužnicima koji imaju odobreno odgođeno plaćanje utvrđen “beskamatni moratorij” na plaćanje anuiteta u vrijeme trajanja vanredne situacije.

– Sve ove mjere i odgoda plaćanja poreskih obaveza su pomoć poreskim obveznicima kojima je to u otežanim okolnostima značilo opstanak i nastavak poslovanja, a ujedno je značilo podršku očuvanju radnih mjesta i sprečavanje otpuštanja zaposlenih u Republici Srpskoj – rekli su u Ministarstvu.

Iz resornog ministarstva napomenuli su da poreske obaveze nisu oproštene, ni izbrisane, one postoje i biće izmirene u skladu sa dospjelim rokovima.

– Istovremeno, naplata javnih prihoda od direktnih poreza je stabilna i u prvom kvartalu 2022. godine bilježi rast od 70 miliona više u odnosu na isti period prošle godine – naveli su u Ministarstvu.