Naslovna Info Gradiška Od ponedjeljka naplata autoputa Banjaluka-Gradiška

Od ponedjeljka naplata autoputa Banjaluka-Gradiška

Naplata putarine na dijelu autoputa Banjaluka – Gradiška na naplatnoj stanici “Jakupovci” počeće u ponedjeljak, 16. marta, a cijena će iznositi od dvije do 10 KM, u zavisnosti od kategorije vozila, saopšteno je iz JP Autoputevi RS.

Na početku rada u funkciji će biti otvoreni sistem naplate putarine koji podrazumijeva jednu glavnu prolaznu rampu u Jakupovcima, a ta lokacija rezultat je analiza, sabranih u jedinstvenoj studiji o mogućnostima uvođenja putarina i definisanja sistema naplate na budućoj mreži autoputeva u Republici Srpskoj.

Kroz naplatnu stanicu “Jakupovci” vodi ukupno šest saobraćajnih traka na kojima će se usluga naplaćivati standardnim, odnosno blagajničkim i elektronskim načinom naplate putarine.

U trakama namijenjenim za elektronsku naplatu putarine ugrađena je neophodna oprema za brzo prebacivanje na standardni način naplate putarine, u slučaju potrebe, a uređaje za naplatu putarine korisnici usluga moći će da nabave na naplatnom mjestu “Jakupovci”.

Korisnici usluga putarinu će moći da plaćaju u važećoj domaćoj valuti, kao i u evrima, gotovinskim plaćanjem, pretplatom i bankovnim karticama.

Za funkcionisanje sistema brinuće novoosnovano Odjeljenje za naplatu putarine pri Sektoru za ekonomsko-finansijske poslove “Autoputeva Republike Srpske” sa 22 radnika, među kojima su rukovodilac, stručni saradnik za kontrolu naplate putarine, stručni saradnik za analitiku i praćenje naplate putarine, inženjer, četiri vođe smjene i 14 inkasanata.

Po završetku autoputa Banjaluka – Doboj i spajanjem na autoput Gradiška – Banjaluka otvoreni sistem biće zamijenjen zatvorenim, tako da će naplatne rampe biti postavljene na svim prilazima autoputu.
SRNA