Naslovna Info Gradiška Očekuje se dalji rast vodostaja Save (FOTO/VIDEO)

Očekuje se dalji rast vodostaja Save (FOTO/VIDEO)

Gradiška – Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević izjavio je da se u narednih dan ili dva očekuje dalji rast vodostaja rijeke Save, koji je i uzvodno od Gradiške u konstantnom porastu, kao i njene pritoke Una, Kupa i Korana.

Knežević kaže da je vodostaj rijeke Save u Gradišci cijelu noć imao konstantan rast, te da sada iznosi 816 centimetara, što je 86 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava, te podsjetio da je sinoć u 21.00 čas vodostaj bio 800 centimetara.

On kaže da su ekipe Civilne zaštite na terenu i prate situaciju, a za sada nema poplavljenih kuća, ali postoji opasnost izlivanja vode na magistralni put Gradiška – Kozarska Dubica.

“Sava je zaplavila nebranjeno područje i poljoprivrdno zemljište u blizini desetak kuća u selima Bistrica i Gašnica, gdje je voda došla do pomoćnih objekata u ovom domaćinstvima, ali je na tom području voda prišla blizu magistalnom puta Gradiška – Kozarska Dubica, tako da se može očekivati izlivanje vode i obustava saobraćaja”, dodao je Knežević.

On je podsjetio da je od četvrtka, 15. marta, na snazi drugi stepen vanredne odbrane od poplava, što znači da su u pripravnosti svi subjekti koji učestvuju u zaštiti i spasavanju.

Knežević je istakao da na savskom nasipu nema problema i da su juče obišli kliziše nizvodno od Gradiške u Donjoj Dolini, gdje je voda došla do dna nasipa.

“Vodostaj nije tako visok da bi ugrozio klizište na tom dijelu nasipa, koji je udaljen oko dva kilometra od korita Save, tako da nema velikog pritiska vode na nasip. Voda se izlila samo na pašnjake u nebranjenom području”, naveo je Knežević.

On je naglasio da visok nivo Save najviše problema čini na crpnoj stanici “Kej” i da su juče od Republičke uprave Civilne zaštite nabavili dodatne dvije pumpe, od kojih je jedna već instalirana.

“Sinoć je bilo slučajeva plavljenje pojedinih podruma. Pumpe na crpnoj stanici žKejž, dvije stalne i jedna dodatna, rade punim kapacitetom, ali je palo dosta kiše pa se nije moglo spriječiti plavljenje”, naveo je Knežević.

On kaže da je nivo vode u podrumima bio najviše 10 centimetara, a jutros, nakon prestanka padavina, došlo je do smanjenja nivoa vode u kanalizacionom kolektoru, pa se voda povukla iz podruma.

Prema njegovim riječima, blago je povećan vodostaj planinskih rijeka Vrbaške, Jablanice i Lubine, ali su one u svom koritu.

Knežević kaže da nije bilo širenja ranije pojavljenih klizišta u potkorskom selu Gornja Jurkovica i na lokalnom putu Turjak-selo Kozara, i da je nasipanjem šljkunka i drugog materijala spriječeno dalje širenje klizišta na ovom putu.

Foto galerija:

Srna