Naslovna Info Očajna porodica Borislava Čajića iz Gradiške: Dve godine kisne za vrat

Očajna porodica Borislava Čajića iz Gradiške: Dve godine kisne za vrat

GRADIŠKA –Četvoročlana porodica Čajić (Borislav, Mirjana, Aleksa i David) dve godine uzaludno pokušava rešiti problem vlage u stanu uzrokovane lošim instalacijama i neefikasnim radom lokalne vlasti.

gradiska01 gomila  prituzbi molbi i zalbi ali nema resenja

Njihov slučaj dospeo je u žižu javnosti RS nakon što je Borislav napisao otvoreno pismo gradiškom načelniku Zoranu Latinoviću te ga prosledio društvenim mrežama. Ovaj konobar i borac VRS prve kategorije kaže da više ne može podneti prepisku sa Opštinom od koje je zatražio pomoć a na mnoge pritužbe nije dobio odgovor.

-Naš stan broj 18. površine 42 kvadrata u Vidovdanskoj ulici 11a (gradski neboder), pun je vlage a život u njemu nepodnošljiv zato što voda i fekalije padaju sa stropa – požalili su se “EuroBlicu” Borislav i njegova supruga Mirjana. Oni podsećaju da su se obraćali na mnoge institucionalne adrese, tražili pomoć ali osim jalove prepiske sa Komunalnom policijom, inspekcijom i načelnikom Gradiške, ništa još nije rešeno. Ranko Mandić, ovlašten za održavanje vodovodnih i kanalizacionih instalacija od strane Zajednice etažnih vlasnika konstatovao je da vlaga “najverovatnije potiče iz stana iznad Čajićevog čiji je vlasnik Zemira Raković”. Na osnovu toga Komunalna policija je dva puta rešenjima zahtevala od Rakovićeve da utvrdi uzrok vlaženja i popravi kvar u roku od dve sedmice. Međutim, ona je izjavila da “kvar nije na njenim instalacijama jer su zamenjene 1990. godine ali da se ne protivi radovima ukoliko će to biti o trošku ZEV-a, pravdajući se teškom finansijskom situacijom”.

-Problem je što se sve vrti u krug a moja porodica živi pod stresom. Električni uređaji nam se kvare zbog vlage a naše zdravlje je ugroženo. Načelnik Opštine je dva puta uvažio žalbu Zemire Raković i ukunuo rešenja Komunalne policije. Vreme prolazi, komunalci pišu, komšinica se žali, načelnik obara i tome nema kraja – smatraju Čajići prinuđeni da, ukoliko uskoro ne bude rešenja, napuste vlastiti stan i odu u podstanare. U rešenju kojim načelnik Zoran Latinović uvažava žalbu Zemire Raković a obara postupke Komunalne policije koja je takođe opštinski organ, navedeno je da “činjenično stanje nije u potpunosti utvrđeno te je došlo do povrede upravnog postupka”.

-Ukoliko organ sa sigurnošću nije utvrdio odlučne činjenice, ne bi trebao ni nalagati strani u sporu (Zemira Raković) da preduzima određene radnje odnosno da otklanja kvar i sprečava štetu – navedeno je u jednom od dva načelnikova rešenja.

Stan kao pećina

Ne smeta meni sto mi je u stanu nesnošljiva vlaga, što mi iz plafona već dve godine curi voda “obogacena” bakterijama i virusima, što trpim materijalnu i duševnu bol, što mi stan izgleda kao pećina (navikao sam i na gore uslove stvarajući RS) ali mi smeta što moja deca u demokratskom drštvu uredjenom Zakonima žive u uslovima nedostojnim čovjeka, napisao je Borislav u pismu načelniku Gradiške.

Milan Pilipović EuroBlic