Naslovna Info Gradiška Obilježeno 30 godina od osnivanja “Šesnaeste brigade”

Obilježeno 30 godina od osnivanja “Šesnaeste brigade”

GRADIŠKA – Služenjem parastosa i svečanom akademijom u Mašićima kod Gradiške obilježena je 30. godišnjica početka borbenog puta 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.

Trideset godina poslije Milenko Strika u istoj uniformi u kojoj je krenuo na borbeni put dug 1.727 dana kao pripadnik interventne čete vojne policije 16. Krajiške brigade.

– Naši borci su pokazali jednu hrabrost i organizovanost jer smo djelovali po manjim formacijama na više pravaca gdje smo postizali izuzetne vojničke rezultate – rekao je Milenko Strika bivši pripadnik 16. Krajiške brigade.

Kroz brigadu je tokom pet godina rata prošlo preko 12.000 boraca iz skoro svih dijelova Republike Srpske.

– “Šesnaesta” je praktično nikla iz svog naroda koji je naučio na stradanja i muku, ali jednako tako uvijek bio sposoban i da po cijenu davanja svog života izbori svoju slobodu. To vam je ta “Šesnaesta” – kaže Nedeljko Madžar predsjednik organizacionog odbora.

Brigada je tokom rata izgubila 437 borca, oko 2.000 je ranjeno, a 11 se i dalje vode kao nestali. Njegovanje kulta sjećanja najbolji je način da se žrtve otrgnu od zaborava.

– To je naše opredjeljenje, ali i obaveza da dođemo i da se poklonimo žrtvama, ljudima koji su dali svoje najsvetije, svoje živote ali moramo da vodimo računa i o njihovim porodicama – naveo je Zoran Adžić gradonačelnik Gradiške.

Brigada je odlikovana Ordenom Nemanjića, najvećim vojnim priznanjem Republike Srpske, za zasluge u ratu.

Izvor: SRNA, RTRS