Naslovna Info Gradiška Obilježeno 28. godišnjice osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Pješadijske brigade...

Obilježeno 28. godišnjice osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Pješadijske brigade Srbobranske (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata obilježeno je 28 godina od osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Pješadijske brigade Srbobranske.

Parastosu je prethodila sveta liturgija održana u hramu Pokrova presvete Bogorodice.

Pratite nas na youtube kanalu Moja Gradiška TV!

Ratni komandant Lake pješadijske brigade Gradiška general Boško Gvozden podsjetio je da je ova brigada formirana 12. juna 1992. godine, da je svoje ratne zadatke obavila časno i uspješno i da nije izgubila ni pedalj teritorije.

Gvozden je naveo da je brigada u svom sastavu u različim periodima rata imala od 3500 do 5000 boraca, a u ratnim dejstvima poginulo je 119 boraca a 347 je ranjeno.

Potpukovnik 19. Pješadijske brigade Srbobranske Stanko Puškar svjedok je ratnog puta ove brigade, sa 4800 boraca.

Čestitajući Dan osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade, gradonačelnik Zoran Adžić je istakao da je obaveza svih građana Gradiške i Republike Srpske da odaju poštu i zahvalnost svima koji su poginuli za slobodu.

Foto galerija: