Naslovna Info Gradiška Obilježeno 22 godine od odbrane u Bok Jankovcu

Obilježeno 22 godine od odbrane u Bok Jankovcu

GRADIŠKA – Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca i cvijeća i prisluživanjem svijeća danas je u Bok Jankovcu kod Gradiške obilježeno 22 godina odbrane Republike Srpske od agresije iz susjedne Hrvatske, kada je živote izgubilo 16 srpskih boraca.

Predsjednik BO Gradiška Dragan Glamočanin rekao je da je 8. avgust najtragičniji datum u skorijoj prošlosti ove opštine.

-Ovajh datum je od posebnog značaja, jer je tada odbranjena Gradiška i Republika Srpska, i mi smo uputili zahtjev odboru Vlade RS za obilježavanje datuma da se 8. avgust uvrsti u datume od regionalnog značaja – napomenuo je Glamočanin.

Ispred Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske vijenac je položila delegacija koju je predvodio general Milan Torbica, koji je rekao je da šesnaest poginulih boraca i hrabri preživjeli boraci sprečili su tragediju širih razmjera.

-Istorija se ne smije zaboraviti, a preci se moraju poštovati. Stvorili smo krvlju naših najbojih sinova Republiku Srpsku i zato zbog njih je ne smijemo izgubiti. Moramo zakopati ratne sjekire kada je u pitanju vlast i borba za vlast i boriti se za RS – naglasio je Torbica koji je dodao da imamo Republiku Srpsku i treba da je čuvamo.

 

Na današnji dan prije 22 godina, u ranim jutarnjim časovima, nakon forsiranja rijeke Save u mjestu Bokovi, srpske odbrambene položaje napala je jaka jedinica pod nazivom “Berbirska bojna”. Cilj ubačene ‘Berbirske bojne’, koja je u svom sastavu imala 700 ljudi, bio je da se na ovim prostorima unište Srbi.

 

Ovaj zločin izveden je sa teritorije Hrvatske, a ni 22 godina kasnije nije procesuiran pred Haškim tribunalom, niti pred pravosuđem BiH.

 

Takođe na istom mjestu osvešteno je i  novoizgrađenog spomen-obilježja žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu sa područja Bok Jankovca i Mačkovca gdje je živote dalo 34 borca.

M.V.