Naslovna Info Gradiška Obilježen Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom

Obilježen Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom

GRADIŠKA – Zajedničkom šetnjom pod motom “Svi smo mi dio vas” juče je u Gradišci obilježen Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom u organizaciji Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Gradiška i Kulturnog centra.

Program obilježavanja započeo je u okupljanjem građana u centru grada nakon čega je uslijedila zajednička šetnja do Kulturnog centra Gradiška, gdje je za sve učesnike upriličen prigodan zabavni program.

U programu su učestvovali članovi plesnog studija “Dance step”, mađioničar Mister X, kao i izvanredni gradiški muzičar Jovo Jerković, a za učesnike upriličen je i karaoke šou.

Predsjednik Udruženja MNRL Šinikl Dragoslav rekao je da ove godine, 21.marta, zajedničkom šetnjom i prigodnim programom pod motom “Svi smo mi dio vas” po prvi put u Gradišci zvanično obilježevaju Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom, kako bi dali podršku osobama sa Daunom, kao i ostalim članovima Udruženja MNRL iz Gradiške i okruženja.

Pozdravljajući sve prisutne Šinik je istakao da je program pod nazivom “Svi smo mi dio vas” svojevrsni uvod u predstojeću istoimenu manifestaciju ” Prvo međunarodno druženje djece sa invaliditetom” koje će se održati 26. i 27.maja na izletištu Lukić u Donjim Podgradcima. -Ova manifestacija će okupiti preko 1700 djece sa invaliditetom iz čitavog regiona, od koji je prijavljeno 300 djece sa Dunovim sindromom, rekao je Šinik.

Šinik je dodao da u Udruženju MNRL Gradiška trenutno ima 140 članova, od kojih je 12 osoba sa Daunovim .

Kao i uvijek Kulturni centar Gradiška podržao je Udruženje MNRL i njihove aktivnosti . Ovom prilikom, direktor Kulturnog centra Željko Blagojević zahvalio je svima koji su svoji dolaskom podržali osobe sa Daunovim sindromom .

Blagojević je naglasio, da se Kulturni centar svim svojim kapacitetima stavio na raspolaganje Udruženje MNRL u procesu pripreme Prvog međunarodnog druženja djece sa posebnim potrebam, koje će se održati 26.i 27.maja.

On je iskoristio priliku i pozvao sugrađane da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu realizaciju ove značajne i humane manifestacije, dodajući da je trenutno najvažnije obezbijediti smještaj za sve učesnike i goste.

Simbolično, prvog dana proljeća, na dan osoba sa Daunovi sindromom i Svjetski dan poezije, Blagojević je proglasio otvorenim literarni konkurs “Gradiško proljeće” i pozvao sve učenike osnovnih i srednjih škola da pišu i dostave svoje radove na adresu Kulturnog centra.

Međunarodni dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom obilježava se širom svijeta. Sindrom Daun može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života,a cilj obilježavanja ovog dana je buđenje svijesti o važnosti podrške ovim osobama.

Simbol Dana osoba sa Daunovim sindromom su različite (šarene) čarape, a, nošenjem različitih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Daunovim sindromom, kako bi se što bolje integrirali u društvo.

KC Gradiška, foto: G. Marić