Naslovna Kultura Knjige Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa u Gradišci

Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa u Gradišci

GRADIŠKA – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa u gradiškom Kulturnom centru održano je muzičko poetsko veče . Organizator i domaćin manifestacije bila Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih Gradiška u saradnji sa Kulturnim centrom.

U okviru programa, slijepi književnik Sreto Vučković iz Kozarske Dubice predstavio je svoju prvu knjigu „Ploska“ .
-Knjiga “Ploska“ govori o istoriji moje porodice i istoriji moga zavičaja, ali i o položaju osoba sa invaliditetom u našem društvu, rekao je autor. Pisanje je trajalo nekoliko godina, jer mi je kao slijepom licu bila potrebna pomoć, te su moja djeca kucala tekst ,a sve ostalo pomogla mi je profesorica Latinović.
Recenzent, Gordana Latinović istakla je da se u našem društvu jako malo razmišljamo o ljudima koji imaju hendikep, a biti bez svjetlosti oka je najveći.
-Činjenica da se slijep čovjek uhvatio u koštac sa jezikom i da je to iznio do kraja je hrabrost neviđenih razmjera. To je lijepa knjiga, to je pokazatelj da čovjek realno može sve što hoće. Sreto je ovom knjigom prekoračio sedam milja jednim korakom i pokazao ogromnu hrabrost,a koliko sam ja pomogla njemu ,toliko je on pomogao meni.
Sav taj trud se isplatio, kada je mi je Sreto rekao da je najsrećniji čovjek na svijetu. Presrećna sam što sam nekog učinila najsrećnijim na svijetu, istakla je recenzent Gordana Latinović.
U programu su učestvovale učenica Centra za djecu i omladinu, sa smetnjama u razvoju „Budućnost „ iz Dervente : Nataša Arsenović i Kristina Tomić , književnica i svestrana umjetnica Borka Tadić sa monodramom“ U znaku bijelog štapa“, a sve uz muzičku pratnju Jove Jerkovića na klaviru .