Naslovna Info Gradiška Obilježen Dan oslobođenja Turjaka (FOTO/VIDEO)

Obilježen Dan oslobođenja Turjaka (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježja poginulim borcima Narodno-oslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora Drugog svjetskog rata i poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, u Turjaku je danas obilježen dan mjesne zajednice i 80. godišnjica prve partizanske akcije na području Gradiške.

Vijence su položili gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, predstavnici SUBNOR-a, Gradske i mjesne boračke organizacije i Savjeta mjesne zajednice Turjak.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Gradiška Nikola Kragulj rekao je da je ovo značajan datum, kada se prvi put nakon okupacije od strane njemačke i ustaške vojske neko pokušao tome oduprijeti i smogao snagu da progovori zahtjevom za slobodu.

-Ponosni smo na tu partizanski akciju jer je ona doprinijela razvoju svijesti o potrebi otpora prema tadašnjim okupatorima. Ovo je dokaz slobodarske tradicije naroda koji je uvijek nastojao da bude slobodan i da se odbrani i živi na svojim vjekovnim prostorima – naveo je Kragulj.

Gradonačelnik Zoran Adžić je rekao da je obaveza lokalne uprave da obilježava sve važnije datume iz svoje prošlosti i da se sjeća svih žrtava iz ratova za slobodu.

Gradonačelnik Adžić je naveo da je tokom Drugog svjetskog rata poginulo oko 1.500 civila i boraca iz Turjaka, od kojih je više od 400 đece, dok je na području tadašnje opština Gradiška stradalo 16.500 stanovnika, od kojih 5.415 đece mlađe od 14 godina.

-Srbi su na ovim prostorima uvijek bili slobodarski narod. Želimo da branimo samo svoje pravo na život i suživot na ovim prostorima i ništa drugo ne tražimo. Tražimo da budemo poštovani, a u Turjak, Gradišku i Republiku Srpsku su dobrodošli svi ljudi dobre volje, koji sa nama zajedno žele da razvijaju ovo područje – naglasio je Adžić.

Prva partizanaka akcija u Turjaku imala je ođek i kod okupatora, koji su postali svjesni da na ovom prostoru neće moći lako da drže narod u pokornosti i u junu 1942. godine pokrenuli ofanzivu na Kozaru. Ta ofanziva bila je uvod u tregediju naroda ovog kraj i gubitak velikog broja stanovništva, posebno u Jasenovcu i drugim logorima. Turjak je 16. decembra 1941. godine oslobođen od jakih snaga ustaške i njemačke vojske, nakon čega je narod predahnuo i počeo normalno da živi sve do 14. marta 1942. godine kada je ovaj kraj ponovo okupiran.

Opširnije u prilogu:

Foto galerija: