Naslovna Info Gradiška OBILJEŽEN DAN LAKE PJEŠADIJSKE GRADIŠKE BRIGADE

OBILJEŽEN DAN LAKE PJEŠADIJSKE GRADIŠKE BRIGADE

Parastosom i polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje u gradskom parku u Gradišci danas je obilježen dan osnivanja Lake pješadijske gradiške brigade.

Sava Janjić iz Žeravice izgubila je sina u odbrambeno otadžbinskom ratu. Imao je 26 godina i poginuo na Kostrešu. Janja kaže da je njen bol iz godine u godinu veći, ali da nju ovaj dan znači da borci nisu potpuno zaboravljeni. Ipak s druge strane, ističe da su roditelji poginulih boraca potpuno zaboravljeni. Janja živi sama već dvije godine i kaže da niko od predstavnika vlasti RS nije došao da je posjeti.

Jedan od komandanata brigade, general Boško Gvozden, rekao je da je gradiška brigada bila baza svih jedinica koje su prolazile i djelovale na ovim prostorima. Brojno stanje brigade na početku je bilo oko 1 500 ljudi, a u punom sastavu je dostizala preko 5 800 boraca, rekao je Gvozden i dodao da je brigada izvršavala vrlo kompleksne i komplikovane zadatke , te da je jedno vrijeme istovremeno obavljala zadatke komande i nosioca Taktičke grupe šest koja je imala zonu od Kostajnice do Trstenaca i Banjaluke. Gvozden je istakao da je brigada učestvovala u operaciji Lukavac 93 u Sarajevsko romanijskom korpusu, Koridoru, uništavanju terorističke grupe u Gradišci, sprječavanju prodora snaga za razbijanje RS preko Orahove, Prosare i Kozare, na dobojskom, vlašićkom i drugim ratištima. Narodna brigada, kako je prihvaćena od ljudi, za svoj rad je dobila odlikovanje Petra Mrkonjića. Komandant glavnog štaba vojske RS, general Ratko Mladić je izjavio da je to jedna od najboljih brigada tog ranga u vojsi RS, naveo je Gvozden. On je rekao da brigada nije izgubila ni milimetar teritorije koju je branila, a u njenom sastavu bili su časni borci koji mogu biti uzor mladim generacijama.

 

Radio Gradiška