Naslovna Info Gradiška OBILJEŽEN DAN 19.SRBOBRANSKE BRIGADE

OBILJEŽEN DAN 19.SRBOBRANSKE BRIGADE

GRADIŠKA – Povodom obilježavanja Dana 19. Srbobranske brigade, danas je poginulim borcima ove brigade  služen parastos u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, kome su prsisustvovali predstavnici Boračke organizacije opštine Gradiška, članovi prodica poginulih boraca i brojni građani.

Poslije služenja svete arhijerejske liturgije za borce poginule u proteklom borbeno – otadžbinskom ratu položeni su vijenci i cvijeće na centralno spomen –  obilježje.

Srpski narod u Donjem Vakufu, poučen stradanjima i ustaškim pokoljima u Drugom svjetskom ratu, početkom proteklog rata u BiH samoinicijativno organizovao u oružane formacije, kako bi spriječio veća stradanja stanovništva.

Dana 26.marta 1992. godina formirana 19. Srbobranska brigada, koja se od par stotina boraca ubrzo proširila na oko 3500 boraca, a njih 270 i oko 50 civila, poginulo je braneći stanovništvo i svoje domove.

Prije rata je u Donjem Vakufu živjelo više od 10 hiljada Srba, a danas ih je ostalo oko par stotina. Više od 5000, poslije rata, ostalo je da živi na području gradiške opštine.