Naslovna Info Gradiška OBILJEŽEN 9. JANUAR, DAN REPUBLIKE SRPSKE: POLOŽENI VIJENCI POGINULIM BORCIMA

OBILJEŽEN 9. JANUAR, DAN REPUBLIKE SRPSKE: POLOŽENI VIJENCI POGINULIM BORCIMA

GRAFIŠKA – Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata 1991-1995. godine u Gradišci je danas obilježen 9. januar, Dan Republike Srpske.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, rekao je da se 9. januar, dan Republike Srpske najvažniji dan u istoriji srpskog naroda u zadnje vrijeme na ovim prostorima.

-Republika Srpska je garancija srpskog naroda na ovim prostorima za opstanak i razvoj – istakao je Adžić.

On je naveo da je naša obaveza da zbog ljudi koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske, baštinimo Republiku Srpsku, da brinemo o njoj, da je razvijamo i čuvamo na svim nivoima.

Skupština srpskog naroda BiH je 9. januara 1992. godine usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja je novom Deklaracijom nakon donošenja Ustava dobila ime Republika Srpska i simbole: himnu, zastavu i grb.

Vijence i cvijeće na centralno spomen-obilježje u Gradišci položile su delegacije Opštine Gradiška, Boračke organizacije Opštine Gradiška, Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja PTSP Gradiška, Udruženja Veterana Republike Srpske i OO SUBNOR-a Gradiška, kao i predstavnici političkih partija.