Naslovna Info Gradiška Obilježano 28 godina od odbrane grada

Obilježano 28 godina od odbrane grada

GRADIŠKA – Parastosom koji je vodio protojerej stavrofor Gojko Slijepčević uz sasluženje sveštenika gradiške eparhije, polaganjem vijenaca i cvijeća i paljenjem svijeća danas je u Spomen-kompleksu u Bok Jankovcu obilježena  28.godišnjica odbrane Gradiške od agresije jedinica hrvatske vojske.

Čule su se konstatacija da je 8. avgusta 1992. godine  odbranjena Gradiška ali i Banja Luka i Republika Srpska. Toga dana živote je izgubilo 16  srpskih boraca, a 22 je ranjeno.

Zoran Adžić ,gradonačelnik Gradiške, biranim riječima govorio o bici na Bokovima.

 -Hrabrom akcijom Vojske Republike Srpske, naših sugrađana i 16 poginulih junaka blokiran je napad na Gradiški od strane hravstkih snaga, koje su pokušale da ovom djelu uz Savu napreve mostobran. Da su uspjeli to bi imalo nesagledive posljedice za Gradišku i Republiku Srpsku“, naveo je Adžić.

Gradonačelnik Adžić je rekao da Gradska uprava svake godine dograđuje spomen-kompleks u Bok Jankovcu

-Namjera nam je da ovo bude memorijalni centar gdje će učenici osnovnih škola dolaziti da uče o našoj istoriji. Moramo mladim generacijama da prenesemo šta znači sloboda i Republika Srpska, koja je jedini garant opstanka Srba na ovim prostorima, dodao je Adžić.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić istakao je da je prije 28 godina Hrvatska, bez ikakvog pravnog i političkog osnova, izvršila agresiju na Republiku Srpsku u Gradišci.

Graonić je podsjetio da je 700 pripadnika jedinice Hrvatske vojske “Berbir bojna” u ranim jutarnjim časovima prešlo rijeku Savu 8. avgusta 1992. godine u mjestu Bok Jankovac i napali srpske odbrambene položaje.

-Namjera je bila da naprave mostobran i stvore uslove za ulazak većih snaga u Gradišku. Naišli su na žestok otpor pripadnika Gradiške brigade, koji su u žestokom okršaju porazili hrvatske snage i natjerali iz da se uz ogromne gubitke povuku preko Save, naveo je Graonić.

Vjence i i cvijeće su položili predstavnici Vlade Republike Srpske, grada Gradiška, Gradske boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida, Mjesne boračke organizacije i Savjeta mjesne zajednice Bog Jankovac.

Vjence su položili i predstavnici Lake pješadijske brigade Gradiška, 16. Krajiške motorizovane i 19. Srbobranske pješadijske brigade, Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata, članovi porodica poginulih boraca i predstavnici političkih stranaka.