Naslovna Info OBAVJEŠTENJE za vlasnike i držaoce svinja o opasnosti od pojave afričke kuge...

OBAVJEŠTENJE za vlasnike i držaoce svinja o opasnosti od pojave afričke kuge svinja na našim prostorima

GRADIŠKA – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je na svojoj internet stranici dalo obavještenje o širenju afričke kuge svinja u Evropi i visokom riziku od unosa i pojave ove bolesti na području Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Vezano s tim redovno prate širenje afričke kuge svinja u Evropi i u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH donose zabrane uvoza živih svinja i određenih proizvoda porijeklom od svinja iz država i regija u kojima je bolest potvrđena u cilju sprječavanja unosa bolesti ovim putem.

Takođe obavještavaju da su u ovom trenutku najbliža žarišta bolesti u Češkoj Republici, Rumuniji i Ukrajini, međutim postoji tendencija nastavka širenja bolesti prema našim susjednim zemljama i BiH, te da su o tome obavijestili sve veterinarske organizacije i laboratorije, veterinarske inspekcije i Lovački savez Republike Srpske.
Informaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske možete potražiti na internet stranici www.vladars.net u vijestima od 26.01.2018. godine.

Afrička kuga svinja (African swine fever) je visoko kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, koja se manifestuje u obliku hemoragijske groznice sa mortalitetom koji može dostići i 100 %.
Bolest se ne prenosi na ljude, ali izaziva veliku ekonomsku štetu.

Nalazi se na listi zaraznih i parazitskih bolesti Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) i njena pojava se mora prijaviti i suzbijati po zakonu.

Izvor virusa afričke kuge svinja su krv, tkiva, sekreti i ekskreti bolesnih i uginulih životinja.

Virus afričke svinjske kuge je stabilan i može preživjeti izvan životinje u izlučevinama zaraženih svinja, u trupovima i svježem mesu, te u nekim proizvodima od mesa.

Glavni prirodni put zaraze svinja je oronazalni, odnosno preko usta i dišnih puteva.
Prenosi se direktnim kontaktom zaražene životinje i zdrave i indirektno hranjenjem kontaminiranom hranom, te vektorima u područjima u kojima postoje (krpelji iz roda Ornithodoros).
Mehanički se virus može širiti i kontaminiranom steljom, opremom, odjećom i obućom, prevoznim sredstvima, putem insekata i štakora.
Moguća je zaraza i putem sjemena zaraženih nerastova.

Period inkubacije, odnosno period od unosa virusa do pojave znakova bolesti je obično od 5 do 15 dana, a kod slabije virulentnog soja virusa taj period je duži, kao i razvijanje kliničkih znakova bolesti koji su blaži.
Bolest se javlja u perakutnom, akutnom, subakutnom i hroničnom obliku. U perakutnom toku se javljaju nagla uginuća.
U akutnom toku bolesti prvi klinički znak je obično povećana tjelesna temperatura preko 40 stepeni, praćena depresijom, gubitakom apetita, brzim i teškim disanjem i iscjetkom iz očiju i nosa. Zaražene svinje se grupišu, stiskaju se jedan uz drugu, nekoordinirano se kreću, imaju crvenilo kože, vidljiva potkožna krvarenja naročito na ekstremitetima i ušima, neke životinje povraćaju i imaju zatvor, a neke imaju krvav proljev. Oboljevaju sve kategorije životinja. Gravidne krmače mogu da pobace u bilo kom stadiju gravidnosti.
Subakutni tok bolesti je učestaliji u endemskim područjima, a hronični tok bolesti se javlja rijetko.

Najvažnije je o pojavi oboljenja ili sumnje na oboljenje životinja odmah obavijestiti ovlaštenu veterinarsku organizaciju.
Ne postoji lijek za bolest ni vakcina, jedini način je sprječavanje unosa virusa u zemlju na granici i na farmu, odnosno unutar gazdinstva.

Kada se pojavi bolest sve životinje na farmi moraju biti eutanazirane (usmrćene) u skladu sa zakonom.

Radi sprječavanja pojave i širenja bolesti na farmama je potrebno sprovoditi stroge biosigurnosne mjere:

  • svinje držati u zatvorenim objektima pod nadzorom,
  • sprječiti nekontrolisano kretanje ljudi, životinja i vozila unutar farme,
  • postaviti i održavati uređaje za dezinfekciju lica i vozila koja ulaze u ekonomsko dvorište i životinjske nastambe, a radnicima i posjetiocima obezbijediti zaštitnu odjeću i obuću,
  • pomije i otpatci koji se koriste kao hrana za svinje moraju biti prokuvani, ali ih je najbolje ne davati zbog rizika od unosa virusa,
  • svaku sumnju na bolest odmah prijaviti u ovlaštenu veterinarsku organizaciju,
  • sve uginule životinje i sve pobačaje životinja prijaviti u ovlaštenu veterinarsku organizaciju,
  • postupati po uputstvu veterinara,

Više informacija potražite u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.