Naslovna Info Gradiška Obavještenje iz HES-a Gradiška

Obavještenje iz HES-a Gradiška

GRADIŠKA – Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja Gradiška poziva građane koji dolaze iz područja zahvaćenih infekcijom novim korona virusom a nemaju simptome infekcije respiratornih puteva da se telefonskim putem jave u Higijensko epidemiološku službu Doma zdravlja Gradiška.

Na telefon 051 826 745 svakim radnim danom i subotom a nakon tog vremena u službu Porodične medicine i Službu hitne medicinske pomoći koji će obavjestiti nadležnog epidemiologa, uzeti detaljnu epidemiološku anamnezu i dati uputstva.

U saopštenju se navodi da građani koji dolaze iz područja zahvaćenih infekcijom novim korona virusom, a imaju simptome vezane za respiratorni sistem, kašalj, grlobolju, povišenu temperaturu i slično treba da svoj dolazak najave telefonskim putem svom porodičnom doktoru ili Službi hitne medicinske pomoći gdje će biti medicinski zbrinuti.

Obavezna je konsultacija nadležnog epidemiologa koji će nakon uzimanja detaljne epidemiološke anamneze kontaktirati infektologa na Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka i u dogovoru s njim odlučiti da li će takav pacijent biti upućen na Infektivnu kliniku radi testiranja na novi korona virus.

Ova preporuka za građane može biti podložna izmjenama u zavisnosti od epidemiološke situacije i preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.