Naslovna Info Novogodišnji paketići za 384 djece u Gradišci (FOTO)

Novogodišnji paketići za 384 djece u Gradišci (FOTO)

GRADIŠKA – Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Gradiške Centar za socijalni rad Gradiška organizovao je danas u Kulturnom centru tradicionalnu dodjelu novogodišnjih paketića za 384 djece iz socijalno ugroženih porodica, udruženja lica sa invaliditetom, višečlanih porodica i za djecu iz romskih uduženja.

Gradonačelnik Zoran Adžić rekao je da su djeci štićenicima Centra za socijalni rad i članovima različitih udruženja pripremili prigodan program sa željom da s njima podjele radost novogodišnjih i božićnih praznika.

„Gradska uprava izdvaja oko 12 odsto budžeta za potrebe socijalnog zbrinjavanja kao i dodatna sredstva za predškolske i školske ustanove jer smatramo da je ulaganje u našu djecu prioritet za razvoj i očuvanje Gradiške i Republike Srpske“, naglasio je Adžić.

On je podsjetio da Gradska uprava u skladu sa mogućnostima nastoji da poveća izdvajanja svim registrovanim udruženjima od javnog interesa i udruženjima koja okupljaju određeni broj roditelja i djece sa posebnim potrebama.

Direktor Centra za socijalni rad Gradiška Rade Cumbo rekao je da cilj aktivnosti da u vrijeme praznika i djeca iz navedenih kategorija osjete da nisu sami i da društvena zajednica misli na njih.

On je istakao da u Dnevnom centru Centra za socijalni rad koji je ove godine počeo da radi donatori svakodnevno donose praznične poklone.

Cumbo je naveo da se svake godine budžet Centra za socijalni rad poovećava i da trenutno iznosi 3 756 500 KM što je za 375 000 KM više nego prošle godine.

„Od tog iznosa 704 000 KM se izdvajaju za rad Centra i Dnevnog centra, a ostalo ide u Program socijalne zaštite za pomoć korisnicima kroz radne vidove usluga“, naveo je Cumbo.

On je podsjetio da je izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti proširen obim prava i da je invalidnina postala lično pravo koju u 100 odstotnom iznosu finansira Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo.

Prema njegovim riječima izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti ukinuta je obaveza da majka mora biti na evidenciji Biroa šest mjeseci prije poroda da bi ostvarila majčinski dodatat od 405 KM.

On je naglasio da će i u narednoj godini nastojati da pokušaju osnažiti i zadržati na okupu porodice koje imaju funkcionalnih problema.

Prije dodjele paketića glumci Gradskog pozorišta Gradiška izveli su dječiju predstavu “Kuda idu  stare godine”.