Naslovna Info Društvo Novogodišnje čestitke još nisu otišle u zaborav

Novogodišnje čestitke još nisu otišle u zaborav

BANjALUKA – Nekada, mnogo prije nastanka savremenih načina komunikacije putem društvenih mreža i različitih aplikacija, vrijeme praznika provodili smo u iščekivanju starinskih novogodišnjih čestitki, a rodbini, prijateljima i dragim ljudima redovno smo slali poruke pune najljepših želja.

Iako je danas prava rijetkost, čestitka nije samo znak pažnje. Brižljivo je biramo, u nju, osim nešto novca i volje, ulažemo lijepe želje, uz tople riječi i brigu za naše najmilije. Ipak, iz godine u godinu, sve se manje koriste, jer ih, polako ali sigurno, istiskuju savremeni načini komunikacije putem interneta.

Portparol “Pošta Srpske” Jadranka Berić za “Glas Srpske” kaže da  novogodišnje čestitke još nisu otišle u zaborav jer postoje generacije koje i dalje njeguju pisanu riječ.

– Tokom 2020. smo prodali 1.578 čestitki, a godinu ranije 2.885 komada. Međutim, slijede praznici i u narednim danima očekujemo da se poveća prodaja čestitki – kazala je Berićeva.

Pisanje pisama i šarenih novogodišnjih čestitki stara je tradicija. Svakog obraduju dekoracije na čestitkama, pahuljice, šljokice, zvončići ili one muzičke, koje “pjevaju” kada ih otvorimo.

– Pisana riječ je mnogo “toplija” od digitalne jer zahtijeva više vremena i truda. Nekoliko riječi, a mnogo emocija. Onda adresa, pa poštanska markica, odlazak do sandučeta. Iščekivanje odgovora. Sve je to čar pisane čestitke i uloge pošte – naglasila je Berićeva.

Dodala je da, kada je riječ o pismima i telegramima, pod uticajem pandemije nije primijećen značajan porast slanja pisama ali je zato poslato više telegrama. 

– Prijem telegrama u Halo centru putem telefona za decembar ove godine je 467 komada  u odnosu na isti mjesec 2019. kada je poslato 231 telegrama – istakla je Berićeva.

“Pošte Srpske” već 14 godina organizuju aktivnost “Pišem pismo Djedu Mrazu”.

– U nagradnoj igri učestvuju djeca iz vrtića i nižih razreda osnovne  škole. Cilj je da mališane podstaknemo na pisanje pisama, da se podsjetimo kako su se nekada čestitali praznici kao i da se upoznaju sa radom pošte i načinom na koji se šalju pisma – rekla je Berićeva.

Dodala je da ove godine na adresu ulica Snježnih puteva broj 5 pristiglo 3.179 dječijih pisama.

Izvor: Glas Srpske

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.