Naslovna Specijal PR-Marketing Novi proizvod rakijskog podruma Blagojević – Rakija “Đedovača”

Novi proizvod rakijskog podruma Blagojević – Rakija “Đedovača”

GRADIŠKA – Potkozarsko selo Grbavci su po mnogo čemu najveći. Najveće su selo na gradiškom dijelu Kozare, imaju vrijedne i složne ljude, i najbolje nacionalno piće.

Kako kažu u ovom selu najpopularnija rakija je šljivovica, kao što joj i samo ima kaže, proizvodi se od šljiva, dok su nedavno u rakijskom podrumu Blagojević predstavili i rakiju “Đedovača”, koja se proizvodi od stabla jabuke, koje je staro preko 100 godina.

-Danas predstavljamo novu liniju naših pića Đedovaču, sa centralnom krilaticom – Vjerovat’ je đedu. Vjerovat’ je đedu je prije svega nešto što je nestalo i kad smo stavili ovaj slogan u upotrebu tek onda smo shvatili šta on znači. Svi ćemo jednom biti đedovi, a pojam đeda iščezava, jer se polako počinjemo udaljavati od naše tradicije. Na ovaj način želimo da povežemo našu prošlost, kulturu, jezik i tradiciju kroz ovaj proizvod i da javnost shvati zašto kažemo vjerovat’ je đedu – rekao je svestrani Željko Blagojević, diplomirani pedagog, uspješni direktor, veliki menadžer kulture, zaljubljenik u cvijeće, ljude i uzgajivač autohtonog voća.

U većini domaćinstava Republike Srpske, ponuđena rakija je znak najtoplije dobrodošlice. Ponuđenom čašom rakije, domaćin već u jednom gestu, nekad čak i bez i jedne riječi, poželi gostu hiljade lijepih želja i podijeli sva lijepa osjećanja. Rakija služi kao čast, pije se kao aperitiv i ovaj narod od svog postojanja uz nju nazdravlja, plače, slavi i tuguje. Takođe se pokazala i kao prva pomoć, jer sve do razvoja konvencionalne medicine, naši preci su morali imati alternativne metode, od kojih je reprezent bila rakija.

-Svaka majka čije se čedo razbolilo je prvo vjerovala u obloge koje su bile natopljene rakijom da bi odstranili zdravstveni problem. S druge strane, svi oni koji se nalaze u proizvodnji znaju da rakija nastaje od čistog voća i da je ona je sekundarni proizvod prirode, pa je sasvim jasno zašto se i dan danas oslanjamo na rakiju kao prvu pomoć – zaključio je Blagojević.