Naslovna Info Gradiška Novi odnos političkih snaga u Gradiški: Svađe u SDS-u otvorile put PDP-u

Novi odnos političkih snaga u Gradiški: Svađe u SDS-u otvorile put PDP-u

GRADIŠKA – Nedavna tribina PDP-a na kojoj je bilo gotovo 1.000 članova i simpatizera demonstrirala je novi odnos političkih snaga u Gradiški.

Uostalom, na to već dugo ukazuju u ovoj partiji koja čini nezaobilaznu kariku vladajućeg „Saveza za promene“ u gradu na Savi. Milan Švraka, predsednik opštinske organizacije PDP-a, rekao je „EuroBlicu“ da je masovna podrška iskazana na Saboru zapravo potvrda rasta poverenja i uticaja ove partije u lokalnoj sredini. Njihov rad pohvalili su stranački lideri Mladen Ivanić i Branislav Borenović rekavši da je PDP u Gradiški oslonac njihove stranačke strukture. Tome u prilog ide i izjava Radislava Dončića, jednog od Švrakinih najbližih saradnika koji uporno tvrdi da će PDP na lokalnim izborima imati od sedam do devet odbornika u SO Gradiška.
-Naše aktivnosti i istraživanja na terenu potvrđuju da će PDP na ovogodišnjim izborima imati najveći rast poverenja među građanima a time i uticaj u novom sazivu Skupštine opštine – uveren je Dončić. U ovoj partiji takođe smatraju da su njihovi kadrovi u lokalnoj upravi i javnim preduzećima dobro radili te svojim uticajem doprineli porastu partijske popularnosti. To se, pored ostalih odnosi na Ljubimka Čaklja, Gorana Bijelića, Milana Švraku i mnoge druge.
Posle iskazanog poverenja građana na Saboru PDP-a, najmasovnijem političkom skupu u ovoj godini kojim je nezvanično započela kampanja u Lijevče polju, u političkim kuloarima se dodatno analiziraju novi politički odnosi, pogotovo u opštinskoj vladajućoj strukturi. Ukoliko se obistini predviđanje Radislava Dončića u vezi broja odbornika, to jasno ukazuje da će njegova partija preuzeti dominaciju SDS-a. Ova stranka je pretrpela velike potrese koji su rezultirali formiranjem još jedne političke strukture sa istim predznakom, to je Izvorni SDS. Isto biračko telo sada se grčevito lomi između poverenja SDS-u i ISDS-u a dve dve stranke koje su u istom taboru pre četiri godine osvojile sedam odborničkih mandata, najviše energije troše na obostrano diskreditovanje. Upravo time su širom otvorili vrata PDP-u koji nesumnjivo podržava načelnika Zorana Latinovića, prihvatajući ga za zajedničkog kandidata na izborima ali se prioritetno bavi pozicijom svoje stranačke strukture.

Politički tabori
PDP u Gradiški će se u istom taboru sa SDS-om, NS-om i SP-om boriti da pobedi na lokalnim izborima. Međutim, to će biti teže nego pre četiri godine zbog podele na političkoj sceni. Na drugoj strani su SNSD, ISDS, DNS koji takođe imaju pobedničke ambicije.

Milan Pilipović EuroBlic