Naslovna Info Gradiška Novi motori za crpke u Gradiški – Milioni za zaštitu od poplava

Novi motori za crpke u Gradiški – Milioni za zaštitu od poplava

GRADIŠKA, KOZARSKA DUBICA – Za nabavku novih agregata i rekonstrukciju postojećih u crpnim stanicama pored Save obezbeđeno je deset miliona eura.

Najveći deo ove sume iz republičkog budžeta, biće utrošen na zaštitu od poplava u opštinama Kozarska Dubica, Gradiška i Srbac. Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS rekao je u Gradiški da su ovi poslovi izvesni a rokovi precizirani.

-Do kraja tekuće godine utvrdićemo ko će isporučiti agregate i ko će  remontovati postojeće. U saradnji sa lokalnim zajednicama dogovorili smo saradnju na tom planu kako nam se više nebi dešavalo da crpke ne rade, stanovništvo trpi štete a konkretna aktivnost izostaje – kazao je ministar Mirjanić. On je dodao da su u prioritetu crpke Orahova, Liman i Kej.

-U crpnu stanicu na Keju, koja služi za odvod gradskih fekalija i kišnice, u funkciji će biti dve mobilne pumpe dok dugoročno ne rešimo taj problem, ugradnjom dva nova agregata. Uveren sam da će to biti završeno do kraja ove godine – precizirao je resorni ministar rekavši da su sa Opštinom dogovorili pojedinosti u vezi fukncionisanja gradske crpne stanice.

-Nadležnosti sada i u buduće su na lokalnoj samoupravi, kao u slučaju „Vodovoda“, „Gradske čistoće“ i drugih komunalnih objekata. Tu spora nema – uveren je ministar Mirjanić koji je nekoliko decenija bio akter osmišljavanja i realizacije vodoprivrednih projekata u Lijevču.

U funkciji zaštite od poplava Vlada RS zajedno sa resornim ministarstvom finasira još tri projekta. To su obodni kanali Osorna – Ljevčanica i Jurkovica – Jablanica, gde se uveliko radi. U septembru počeće rekonstrukcija savskog nasipa između Gradiške i Srpca dužine pet kilometara. U ova tri projekta ukupno će biti utrošeno 3.900.000 KM.

Zoran Latinović, načelnik Gradiške potvrdio je da su sa ministrom Stevom Mirjanićem dogovorili aktivnosti na efikasnijoj zaštiti od poplave. I ovom prilikom negirao je nadležnosti Opštine u vezi održavanja gradske crpke potvrdivši da će oni tu obavezu od „Voda Srpske“ preuzeti nakon stavljanja u potpunu funkciju ovog objekta.

ATF

Dozvole za podrume

Milorad Jurišić iz naselja Senjak, gde su poplavljeni podrumi zbog zastoja crpne stanice Kej osporio je navode opštinskih čelnika da su ovi objekti izgrađeni bez dozvole. – To nije tačno, imam urednu dokumentaciju a nisam usamljen slučaj – rekao je Jurišić „EuroBlicu“.

Milan Pilipović