Naslovna Info Nove poplave i klizišta na području Kozarske Dubice i Kostajnice

Nove poplave i klizišta na području Kozarske Dubice i Kostajnice

Banjaluka – Zbog izlivanja vode na kolovoz, regionalni putevi Blagaj-Budimlić u mjestu Suhača i Kostajnica-Karan-Prijedor na dionici Tavija-Gornja Slabinja, neprohodni su za saobraćaj.

U mjestu Međuvođe na magistralnom putu Prijedor-Kozarska Dubica, nakon povlačenja vode sa kolovoza, saobraća se jednom kolovoznom trakom, uz naizmjenično propušatanje vozila, saoštneo je iz Republičkog auto-moto saveza.

U većem dijelu Republike Srpske vozi se po mokrim i klizavim kolovozima, a zbog većih količina vode na kolovozu, vozačima se savjetuje da vožnju prilagode stanju i uslovima na putu. /kraj/nn/ljlj

Najteža situacija u selima Vrioci i Komlenac

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro obišao je danas područja u ovoj opštini ugrožena poplavama i ocijenio da je najsloženija situacija u selima Vrioci i Komlenac.
“U Komlencu imamo nekoliko kuća u koje je voda ušla u stambeni dio. Što se tiče Vrioca, vodostaj i dalje raste i trenutno se radi na zaštiti preduzeća žMlijekoproduktž”, rekao je Zlojutro.

On je dodao da se voda u naseljenom mjestu Knežica povlači, te da tamo ima određen broj zaplavljenih domaćinstava.

“Ekipe Civilne zaštite su na terenu i za sada nismo imali potrebu za evakuacijom, a ako bude potrebe, spremni smo i za to”, rekao je Zlojutro.

On je naglasio da je služba Vatrogasne jedinice sa pumpama u pripravnosti u krugu preduzeća “Mlijekoprodukt” da bi se reagovalo u slučaju da voda kroz šahtove prodre u preduzeće.

“Prilično je teška situacija na nekoliko lokacija. Lokalni vodotoci se decenijama nisu održavali, a i sama saobraćajnica Kozarska Dubica-Kostajnica postavljena je tako da se nije mislilo o vodotocima. Zbog toga predstoje značajni investicioni radovi”, rekao je Zlojutro.

On je potvrdio da je prije nekoliko dana opština Kozarska Dubica dobila dopis od preduzeća “Putevi Republike Srpske” i Ministarstva saobraćaja i veza Srpske, koji su nadležni za održavanje magistralnih puteva, u kojem se navodi da su obezbijeđena sredstva za izgradnju još jednog propusta ili mosta u Komlencu što bi riješilo probleme sa kojima se mještani suočavaju pri obilnim padavinama.

Zlojutro je naveo da sličan problem postoji u selu Demirovac, a da nadležni za održavanje vodoprivrednih objekata u tom području vrše izradu projekta.

On je izrazio bojazan da bi se problemi sa poplavama mogli ponavljati ako se ne ubrza djelovanje na terenu.

Obilne padavine i poplave ugrozile su danas na području opštine Kozarska Dubica 75 domaćinstava i uzrokovale prekid ili otežan saobraćaj na magistralnim i lokalnim putevima, a pod vodom su i desetine hektara oranica.

SRNA