Naslovna Info Novčana pomoć ugostiteljima, turističkim agencijama…

Novčana pomoć ugostiteljima, turističkim agencijama…

BANjALUKA – Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o garantnom programu podrške privredi za ublažavanje posljedica pandemije bolesti COVID 19 izazvane virusom SARS-COV-2.

– Vlada Republike Srpske donijela je, na prijedlog Upravnog odbora Kompenzacionog fonda, Uredbu o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona – navedeno je u saopštenju Biroa za odnose sa javnošću.

U saopštenju se navodi da je uredbom predviđeno da se iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske navedenim privrednim subjektima obezbijede novčana sredstva radi redovnog izmirivanja obaveza prema radnicima za doprinose, kao i ostalih poreskih obaveza.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o studentskom standardu.

Ovim zakonom uređuju se: prava, obaveze i odgovornosti studenata u oblasti studentskog standarda, osnivanje i vrste ustanova studentskog standarda, organizacija i rad ustanova studentskog standarda, zaposleni u ustanovi, finansiranje, nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, kao i druga pitanja studentskog standarda.

Razlog za donošenje novog Zakona o studentskom standardu je potreba za stvaranjem jednakih uslova i jednakih šansi za sve studente u Republici Srpskoj. Donošenjem ovog zakona bili bi stvoreni osnovni preduslovi za uspješnije školovanje studenata u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o studentskom organizovanju.

Razlog za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona je što se u periodu od četiri godine koliko je prošlo od usvajanja Zakona, kroz njegovu primjenu u praksi, pokazalo da određena zakonska rješenja treba preciznije ili jasnije ili na drugačiji način urediti.

Takođe, razlog za donošenje izmjena i dopuna Zakona sadržan je i u potrebi njegovog usklađivanje sa novim Zakonom o republičkoj upravi. 

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o prihvatanju donatorskih sredstva Vlade Republike Srbije u iznosu od 20.000.000 evra (39.116.600 KM) u okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, za saniranje posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o načinu uskladištenja, čuvanja i raspolaganja robom oduzetom u postupku inspekcijskog nadzora.

Uredbom se se propisuju načini uskladištenja, čuvanja, otkupa, uništavanja i drugi vidovi raspolaganja robom oduzetom u postupku inspekcijkog nadzora.

Izvor: Glas Srpske, Agencije

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.