Naslovna Info Gradiška NOVA OPREMA ZA GRADIŠKE VATROGASCE

NOVA OPREMA ZA GRADIŠKE VATROGASCE

GRADIŠKA – 28 vatarogasaca Profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška dobilo je nove uniforme, za čiju nabavku je opštine Gradiška izdvojila 15.500 KM.

Načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović, koji je danas izvršio postroijavanje vatrogasaca izrazio je zadovoljstvo rezultatima Profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška i značajnim investicionim ulaganjima u opremljenost vatrogasne jedinice, koja su ove godine realizovana uz pomoć Vatrogasnog saveza Republike Srspeke.
On je naveo da je ove godine nabavljeno vatrogasno vozilo vrijedno oko 300.000 KM, te da je trenutno u toku tenderska procedura za nabaveku pomoćnog vozila za prevo vatrogasne opreme, a planirana je i nabavka vatrogasnog vozila za gašenje požara na otvorenom i šumskih požara, vrijednog oko 120.000 KM.
Latinović je nagalsio da su gradiški vatrogasci osposobljeni i za intervencioje u incidentnim situacijama u saobraćaju, te da je to veoma važno obzirom da je Gradiška jedno od najvažnijih saobraćajnih čvorišta u regionu.
On je dodao da će naredne godine početi relizaciju projekata nadogradnnje vatrogasnog doma, čime bi se sanirao krov objekata, doboli povoljni usove za boravak vatrogasaca i stvorio prostor za smješataj opštinske arhive.
Starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška, Goran Stojaković, rekao je da je osim navedenih investicija u vatrogasnoj jedinici u Gradišci potrebno nabaviti i vatrogasnu platformu za gašenje požara na zgradama više spratnosti.
Za navbavku, vatraogasne platforme – auto ljestava, naveo je Stojaković, potrebno je oko 1.200.000 KM, a većinu sredstava obezbjediće Vatrogasni savez Republike Srpske. „Projkat nabave auto ljestava trajaće najmanje dvije godine, jer je izrada takvog vozila veoma komplikovana, pa se isporuka tog vozila može očekivati tek 2017. ili 2018. Godine“, rekao je Stojaković i dodao da bi tim projektom bio zaokružen višegodišnji plana nabavke opreme za vatrogasnu jedinicu u Gradišci.
Stojaković je ocijenio da Profesionalana vatrogasna jedinica Gradiška, po broju intervencija, opremljenosti i obučenosti vatrogasaca, spada među pet najboljih varogasnih jedinica u Republici Srpskoj.