Naslovna Info Gradiška NORMALIZACIJA ŽIVOTA MIJENJA CIJENE: Skuplja hrana, jeftinije usluge…

NORMALIZACIJA ŽIVOTA MIJENJA CIJENE: Skuplja hrana, jeftinije usluge…

GRADIŠKA – Popuštanje vanrednih mjera i postepena normalizacija života u Gradiški, što je očigledno na svakom mjestu, pokazali su da je u periodu pandemije virusa korona došlo do znatnih promjena cijena. Najviše su pogođeni građani koji tvrde da su bitno poskupjeli hrana, voće i povrće, higijenske potrepštine.

Voće i povrće na pijaci i marketima su nadvisili sve rekorde, tvrde sagovornici Srpskainfo.

– To je poskupljenje od trećine do pedeset odsto u poređenju sa periodom prije korone – sagalsno je nekoliko građana sa kojima smo razgovarali na ovu temu.

Kilogram paradajza i krastavaca je od 2 od 2,5 KM. Paprika je 3,5 KM, kupus 1 KM, zelena salata od 2 do 2,5KM, mladi luk 3 KM, crveni 2 KM, a bijeli 10 KM. Kilogram mladog krompira je od 1,5 do 2,5 KM. Kilogram jagoda iznosi od 4 do 6 KM,  a prvih ovosezonskih trešanja 5 KM. Kilogram jabuka je od 1,5 do 2 KM, banane su 2,5 KM, narandže od 2,5 do 3 KM, a limun 5 KM.

U istom periodu cijene usluga su smanjene jer su mnogi radnici, izuzev  građevinarstva, ostali bez posla. U nekoliko preduzeća obim poslova je smanjen, posebno u ugostiteljstvu, trgovini i undustriji gdje su radnici na prinudnom odmoru ili su im otkazani ugovori o radu.

Vrtići, zdravstvene, socijalne i druge ustanove omogućili su bitne olakšice svojim korisnicima a slijedili su ih i domovi za smještaj starijih i bolesnih osoba. Najveći korak načinili su u gradskom Domu za stare “Bakić” gdje su cijene svojih usluga smanjili za trećinu.

– Od kada su zatvorene granice i ograničeno kretanje, odlučili smo da manjim cijenama podiejlimo sudbinu naših građana i budućih korisnika. Naravno, to za nas u ekonomskom smislu nije isplativo ali smo odlučni da time svjesno podnesemo dio tereta uzrokovanog virusom Korona koji je sve nas pogodio – rekao je za Srpskainfo Kristijan Bakić navodeći da su u ovom luksuznom opremljenom domu, jednom od malobrojnih kojeg nije zadesio opaki virus, cijene za pokretne osobe 850 KM a nepokretne 950 KM.

Ukidanje karantina povećalo dolazak putnika

Od kada su lokalni i republički karnatini te zamijenjeni kućnim, broj osoba, državljana BiH koji na granici u Gradiški ulaze u zemlju, povećan je ovog vikenda.

Da bi izbjegli gužve zbog velikog broja teretnih vozila i duga čekanja, mnogi preko mosta prelaze pješke a nakon ustaljenih procedura i rješenja o kućnoj izolaciji, nastavljaju putovanje.