Naslovna Info Nijemac koji se zaljubio u Srpsku i Srpkinju (VIDEO)

Nijemac koji se zaljubio u Srpsku i Srpkinju (VIDEO)

SRBAC – Katolički vjernici sutra slave najveći hrišćanski praznik, Uskrs. Slaviće se i u domu Tea i Biljane Štajnman u Nožičkom, pored Srpca, gdje su preselili iz Minhena.

Teo Štajnman se u Nožičkom obreo zahvaljujući supruzi Biljani, ali društven po prirodi, vrlo brzo se uklopio u ovdašnji mentalitet i stekao brojne prijatelje u ovom kraju.

– Putovao je 26 sati prvi put kada je dolazio u Srpsku. Bio je rat, išlo se koridorom, i odmah mu se sve ovdje dopalo – naglašava Biljana Štajman.

Iako je njihova ljubavna priča počela u restoranu u Minhenu, u kojem je Biljana radila kao kuharica, Tea su ovoj vrijednoj ženi privukle i brojne druge kvalitete.

– Nijemice sve gledaju sa visoka, prave se važne, pune su sebe – priča Teo Štajnman.

A, Bilja priča kako su se upoznali.

– Volio je jesti pljeskavice. čini mi se da se prvo zaljubio u našu pljeskavicu, pa onda u mene – sa osmjehom kaže Biljana.

Nožičko Tea podsjeća na njemačka sela prije pola vijeka i baš to ga je privuklo njemu. Naročito druženja komšija i zajednički rad.

Slobodno kretanje na selu, u doba korone, posebno mu godi, iako je preležao njen teži oblik. Posebno je zahvalan osoblju u Bolnici Gradiška na izuzetnoj brizi i pomoći.

– Јedna od koktorica je znala njemački jezik. Veoma su bili ljubazni, i ja sam im zahvalan na tome – naglašava Teo.

Njih dvoje podjednako poštuju sve praznike, pravoslavne i katoličke, slave dvije srpske slave i uživaju u svom malom raju u Nožičkom, okruženi prijateljima i rođacima. Njemačku posjećuju samo turistički, iako su zadržali stan u Minhenu. Kažu, domovinu ne čine kuće, nego ljudi, uvijek spremni za druženje, ali i da pomognu kada zatreba.

Izvor: RTRS

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.