Naslovna Info Gradiška Nezadovoljstvo vlada u mjesnim zajednicama u Gradišci: Peticija zbog umanjenja nadoknada

Nezadovoljstvo vlada u mjesnim zajednicama u Gradišci: Peticija zbog umanjenja nadoknada

GRADIŠKA – Predstavnici većine mesnih zajednica predali su peticiju kojom od Opštine zahtevaju isplatu nadoknada za rad i bolju saradnju.

Oni smatraju da su sadašnji odnosi između lokalne uprave i saveta mesnih zajednica neodrživi. Dugovanja po osnovu nadoknade od 70 KM mesečno, tvrde sagovornici „EuroBlica“ koji su se u ponedeljak obratili Opštini, nisu dobili za osam meseci. Osim toga, ističu da za njihove zahteve lokalna vlast nema dovoljno razumevanja.

-Imamo mnogo problema. To su  posledice elementarnih nepogoda, socijala, loši putevi, prevoz učenika… Oni zahtevaju naše veliko zalaganje, mnogo troškova i putovanja a mi ne radimo niti imamo novca da bi to rešavali o vlastitom trošku – rečeno je medijima prilikom predaje peticije.

– Osim kašnjenja koje više nema smisla, Opština umanjuje nadoknade bez naše saglansnosti – kazali su predstavnici tri mesne zajednice koji su u ime 36 predali peticiju. Predrag Pajdić iz Bereka, Mihajlo Malešević iz Donjih Podgradaca i Branislav Puljić iz Novog Sela kažu su na to prinuđeni te da je strpljenju jer je strpljenju došao kraj.

-Nemamo gotovo nikakvih uslova za rad. Nedavno su nam iplatili po 100 KM za dva meseca a duguju nam za prethodnih osam meseci. Tako rade periodično a kada se mi pobunimo oni nešto od dugovanjao uplate, da umire nezadovoljstvo, pa opet po starom – kategoričan je Mihajlo Malešević koji najavljuje da će, ukoliko se sadašnja praksa ne promeni, pred Opštinu ovog meseca doći na proteste stotine članova savete gradiških mesnih zajednica.

-Od nas se mnogo traži a ništa ne daje. Sada je problem kulminirao i drugoga izbora, osim peticije i protesta, mi nemamo. Problem su očito naši mizerni troškovi a funkcionerske i činovničke plate su redovne, tu nemam kašnjenja – rekli su Puljić, Pajdić i Malešević.

U Opštini Gradiška, gde su načelnik i njegovi saradnici bili zauzeti drugim obavezama, mediji su nezvanično saznali da zaista postoji kašnjenje u isplati troškova za rad mesnih zajednica i da to nije novijeg datuma. Takva praksa navodno je bila i za vreme prethodne lokalne vlasti. Ipak, prigovori na saradnju biće razmotreni a finasijska problematika na koju je ukazano peticijom, pronalazirana te poboljšana u skaldu sa budžetskim mogućnostima.

Dugačak spisak nezadovoljnih

Peticiju su potpisale mesne zajednice Brestovčina, Vakuf, Vrbaška, Gašnica, Gornji Podgradci, Karajzovci, Grbavci, Kijevci, Kruškik, Dolina, Nova Topola…

EuroBlic