Naslovna Info Gradiška Nerešeni imovinski odnosi u Gradiški – Prekopali put do crkve i groblja

Nerešeni imovinski odnosi u Gradiški – Prekopali put do crkve i groblja

Prilaz crkvi, groblju i delu naselja u Kozincima kod Gradiške onemogućen je zato što je meštanin Brane Stojaković prekopao put.

 

On tvrdi da je sve uradio iz očaja jer opština Gradiška godinama izbegava da reši imovinski spor na tom području. Stojaković podseća da na ponude o zameni dela njegovog placa, preko kojeg vodi put, lokalna vlast nije pravovremeno reagovala.

-Ovde sam kupio 1.650 kvadrata zemljišta od „Ratarstva“ iz Nove Topole. Preko moje parcele je put koji nije ucrtan u kastastarske knjige. Svestan da je prolaz neophodan do crkve, groblja i devet kuća, tražio sam rešenje ali to niko nije ozbiljno shvatio – rekao je Stojaković „EuroBlicu“.

On i njegova supruga Darija navode da je strpljenju došao kraj nakon insistiranja loklane vlasti da uklone kiosk sa opštinskog zemljišta, samo nekoliko metara od njihovog placa, zato što im je istekla privremena urbanistička saglasnost.

-Nudili smo da zemljište na kojem se nalazi kiosk zamenimo za isto toliko kvadrata neophodnih za put. Međutim, taj predlog nije uvažen. Opština se ponaša jednostrano a mi smo izloženi dodatnom trošku jer kiosk moramo premestiti na svoju parcelu, gde smo nedavno dobili lokacijske uslove  – objašnjavaju Darija i Brane Stojaković kivni na lokalnu upravu „zbog nerazumevanja za interese celog naselja“. Oni podsećaju da su sporeći se sedam godina sa Opštinom nudili i druga rešenja ali od toga nije bilo ništa. Stojakovićeve komšije smatraju da je ovaj slučaj davno morao do biti rešen. Sada su svi u problemu iz kojeg ne vide izlaz.

-Sadašnja vlast ne radi dobro. Put je svima potreban a ne može ni Brane biti oštećen – kazao nam je Marko Kozić iz Kozinaca. U Opštini Gradiška uvereni su da će put uskoro opšet biti u funkciji. Kažu da oni dugo već traže komptromismo rešenje ali to ide „veoma teško i sporo“.

-Stojaković nije smeo da prekopa put jer crkva i meštani godinama imaju pravo njime da se služe. Pokušaji nagodbe su propali jer njegovi zahtevi nisu realni. Nastoji unovčiti i breze pored puta koje nije zasadio – ističe Slobodan Vidović, načelnik opštinskog Odelenja za urbanizam. Kao jedno od rešenja smatra proglašenje dela parcele opštim interesom te regulisanje u skladu sa zakonom a ne isključuje ni mogućnost policijske intervencije.

ATF:

Barikada bez građevinske dozvole

U Opštini Gradiška kažu da Brane Stojaković nije smeo prekopati put bez građevinske dozvole, jer je to regulisano zakonom. Smatraju da je i to jedan od razloga zbog kojih će snositi sankcije, ukoliko izostane sporazum.

EuroBlic