Naslovna Info Gradiška Nerešen status građevinskih objekata u Gradiški: Dvorana na sudu a hotel pretvaraju...

Nerešen status građevinskih objekata u Gradiški: Dvorana na sudu a hotel pretvaraju u stanove

GRADIŠKA – Nedovršena sportska dvorana „Servicium“ i hotel „Kozara“ pretvoren u stanove već godinama pobuđuju veliko interesovanje javnosti u Gradiški.

Problem je u nerešenom statusu ova dva kapitalna objekta bez kojih Gradiška nema prepoznatljiv gradski izgled, suština je stavova građana koji godinama ukazuju na potrebu da se hotel stavi u funkciju a dvorana dovrši. Međutim, ove incijative su na dugom štapu jer GP „Arting invest“ u čijem vlasništvu je hotel, više nema vremena za čekanje. U ovom preduzeću „EuroBlicu“ je rečeno da su oni godinama pokušavali sa lokalnim vlastima pronaći rešenje o zajedničkom interesu za hotel ali da nisu naišli na razumevanje.
-Nudili smo više vidova saradnje koji nas nebi odveli u poslovni gubitak a niti smo očekivali ekstra profit od toga. Smatramo da ovom gradu treba hotel i da to morao biti interes lokalne zajednice i svih nas. Međutim, ispostavilo se da nije tako – kazao nam je Boško Kasagić, direktor „Arting investa“, uglednog građevinskog preduzeća koje je u Gradiški izgradilo većinu poslovnih i stambenih objekata. Neshvatljivo je objašnjenje koje je dobio, kaže Kasagić, da na osnovu istraživanja tržišta, hotel nema perspektivu u ovom gradu. Kada su ove inicijative propale u „Arting investu“ su odlučili da na osnovu izmene regulacionog plana promene namenu bivšem hotelu.
U opštinskoj upravi i dalje veruju da je gradu potreban hotel te da su
uporno pokušvali pronaći kupce ili partnere, kontaktirali i sa Ministarstvom trgovine i turizma ali bez očekivanog rezultata.
-U skladu sa regulacionim planom izlaza na Savu svakako smo zainteresovani da hotel zadrži deo osnovne delatnosti. Smatram da je sadašnjim izmenama to postignuto kroz poslovne apartmane – kazao nam je načelnik Latinović. On napominje da shvata i postupke vlasnika objekta kojem su godinama tu „zaleđena sredstva“ i da se “Arting invest” ponaša u skladu sa tržišnim principima. Predmet nedovršene sportske dvorane, gde je uloženo više od pet miliona KM je na sudu po tužbi izvođača radova, laktaške „Niskogradnje“. U Opštini Gradiška kaže da ovo preduzeće pokazuje interes za kompromisno rešenje. -Investitor je spreman otpisati deo potraživanja kao doprinos završetku dvorane. Uslov je razgraničenje poslovnog i sportskog dela. Smatram da ćemo ipak ovu komplikovani situaciju uskoro raspetljati i svoriti uslove za nastavak poslova – kazao je Latinovoć „EuroBlicu“ uz napomenu da je prvobitno dvorana projektovana na nešto manje od 3.000 a u kasnijoj fazi povećana na 6.000 kvadrata, što je takođe problematično.

Hotelski stanovi
Više hiljada kvadrata bivšeg hotela pretvoreno je u tridesetak stanova i 18 poslovnih apartmana. Cene su od 1150 KM do 1250 KM za stanove, zavisno da li je pogled na grad ili Savu. Cena nedovršenih apartmana je od 850 do 1250 KM.

Milan Pilipović EuroBlic