Naslovna Info Neobičan zahvat u UKC RS: Odstranjen tumor težak 31 kilogram

Neobičan zahvat u UKC RS: Odstranjen tumor težak 31 kilogram

Banjaluka – Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS odstranili su tumor težak 31 kilogram iz tijela žene koja se uspješno oporavlja nakon operacije.

Iz UKC-a RS su istakli da je pacijent čiji su inicijali P. S. (52) primljen 26. avgusta u Kliniku za opštu i abdominalnu hirurgiju po hitnom protokolu u sklopu premještaja sa Odjeljenja gastroenterologije, sa izrazito velikim tumorom abdomena.

– Odmah je urađena kompletna dijagnostika, koja je potvrdila postojanje tumora ovarijuma velikih dimenzija. Zbog ekstenzivnosti operativnog zahvata u hirurški tim su uključeni i ljekari iz drugih klinika – saopšteno je iz UKC-a RS.

Objasnili su da je operativni zahvat imao tri zadatka.

– To su vađenje tumora u cjelosti, odstranjenje viška kože sa stomaka i održavanje termodinamike stabilnosti pacijenta nakon zahvata – istakli su u UKC-u RS.

Dodaju da je tumor otkriven po dolasku pacijenta kod porodičnog ljekara, a dijagnostičke procedure obavljene u UKC-u RS su ukazivale da je riječ o tumoru sa lijevog jajnika.

– Operativni zahvat urađen je u utorak, 30. avgusta i trajao je četiri sata. Tumorska masa iznosi 31 kilogram i 300 grama, a postoperativni period je protekao bez komplikacija – istakli su u UKC-u RS.

Dodaju da su operativni tim činili hirurg dr Zoran Aničić, specijalizanti opšte hirurgije dr Željko Grahovac i dr Milan Todorović, zatim ginekolog dr Vesna Ećim-Zlojutro, specijalizant ginekologije dr Bojana Popović i specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije dr Velibor Talić. U timu su učestvovali i specijalizant plastično-rekonstruktivne hirurgije dr Goran Vukadinović,

anesteziolog dr Dragan Rakanović, anestetičar Jelena Pušac, instrumentarke Snežana Kopić i Dušanka Šipka.

Glas Srpske