Naslovna Info Gradiška Nenad Balaban, zaljubljenik u visine iz Lijevča: Informatičar sa poetskom dušom

Nenad Balaban, zaljubljenik u visine iz Lijevča: Informatičar sa poetskom dušom

GRADIŠKA – Ono što ne može videti sa zemlje, kuće, drveta ili nekog drugog uzvišenja, Nenad Balaban iz lijevčanskog sela Karajzovci odlično osmatra posredstvom malih letelica i kamera u njima. O ljubavi prema visinama, dečačkim snovima i izazovima, ovaj informatičar zaposlen u „Kulturnom centru“ u Gradiški, priča sa velikim zadovoljstvom.

Balaban pokazuje snimke grada na Savi, svoga sela i celog Lijevča, doline Vrbasa, Kozare i okolnih planina načinjene iz nesvakidašnjih uglova i perspektiva. On je teran beskrajnom znatiželjom nalik na nebesko prostranstvo, spojio dve svoje večite ljubavi, prema letelicama i visinama te prema umetnosti.

neso balaban

-Od prvih plata, nakon zaposlenja u „Kulturnom centru“ gde brinem o tehnici i informatici, kupio sam materijal i počeo izrađivati male i lake letelice, aviončiće upadljivih boja, širokih krila, maštovitih oblika. Time sam dobio priliku da uradim nešto o čemu sa dugo sanjario. Znanje o tome sticao sam među prijateljima, istraživao na Internetu, kopao u traganju za tajnama nebeskih visina – objašnjava Balaban svoju stalnu opsesiju, želju da dokuči smisao letenja i čaroliju među oblacima.

-Mnogo puta sam neiskustvom uništavao svoje aviončiće nespretno ih pomoću daljinskog upravljača prizemljujući ili puštajući da nestanu iz mojih vidika i otplove u nepoznatom pravcu. Sada mi se to retko dešava, ovladao sam aeromodelarstvom i zakoračio u nove izazove – skromno ali maštovito i dopadljivo o svojoj ljubavi priča ovaj mladić. Koristeći iskustva iz informatičke struke, Nenad Balaban sada na letelice od aluminijuma, stiropora i drveta redovno pričvršćuje video kamere. Tako, u savezništvu sa vetrovima doseže visine po nekoliko stotina metara.

-Oduvek sam zamišljao, kako je interesantno pogled usmeriti sa visine, iz perpektive mojih letelica. To me stalno teralo da probam. Prvi eksperimenti su uspeli, kamera marke „Gopro“ je poslala čudesnu sliku koju istog trenutka posmatram na zemlji. Letelicom upravljam daljinskim putem i usmeravam je u željenom pravcu. Mnogo snimaka i fotografija sam na taj način obezbedio. Gotovo da nema krajolila u Lijevču i Potkozarju kojeg nisam snimio – zadovoljan je Balaban rezultatima svojih rukotvorina i inovatorskih ideja. On kaže da u selu gde živi, blizu Nove Topole u gradiškoj opštini, mnogi imaju nebrojeno pitanja. Tako je deci i školarcima postao idol i uzor a starcima izumitelj ili drugi Nikola Tesla iz Lijevča.

Želeo bi, veli, da svojim novim letelicama ručne izrade osvoji nova nebeska prostranstva, zabeleži područja nedokučiva ljudskoj nozi i fotografskom aparatu te drugima prenese bar delić sreće svojih čudesnih igrarija.

Izvidnica u poljima

Shvativši mogućnosti snimanja iz vazduha, komšije Nenada Balabana u Seferovcima imaju nepresušno vrelo ideja i potreba. Da bi uštedeli trud i vreme, često Neši predlažu da tokom leta izvidi da li u njivi ima kradljivaca lubenica,  kamo im je otišlo stado, šta ima u tuđem dvorištu ili ko sedi ispred seoske kafane.

Milan Pilipović EuroBlic