Naslovna Info Gradiška NEMANJA LENDIĆ BICIKLOM DO ATINE

NEMANJA LENDIĆ BICIKLOM DO ATINE

GRADIŠKA – Nemanja Lendić iz Gradiške koji je krenuo na put do Atine biciklom, a rođen je 1992. godine. Studira istoriju i bavi se biciklizmom ali amaterski kako on kaže iako nam je u razgovoru rekao da ima hiljade kilometara pređenih iza sebe.
Krenuo je u četvrtak 27. avgusta 2015. a prva relacija mu je bilaGradiška-Modriča u dužini od oko 120km. Pomogli smo mu da da pronađe prenoćište u Svetosavskom domu, hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Modriči, zahvaljujući svešteniku Goranu Panjkovu koji je izašao u susret.

Tom prilikom smo popričali sa njim i prenosimo vam intervju:

U Modriču si stigao oko 19 časova, koliko si putovao?
Nemanja Lendić: Pa stigao sam približno oko 19 časova, a putovao sam od 09 do 19 časova, nekih 10 časova ukupno, dosta pauza je bilo, loš tempo, morao sam da se borim sa Kulinom, tj. sa brdom, sa dosta brda, pa me onda presjekla tabla sa opštinom Vukosavlje to me izbezumilo pred samom Modričom, jer sam mislio da sam vozio u pogrešnom smjeru, tako da sam stao sa strane da pogledam navigaciju. Sve u svemu dionica je bila fantastična, put super, nije bilo nikakvih problema, sve pet.

Zbog čega si odlučio da ideš na toliko dalek put?

Nemanja Lendić: Pa krenuo sam iz pobude, čistog avanturizma, iz ljubavi prema biciklizmu, ljubavi prema putovanju, ništa specijalno.

Koliko ti je trebalo da se odlučiš na tu rutu kroz sve te gradove?

Nemanja Lendić: Suštinski vrlo malo mi je trebalo da se odlučim na tu rutu, ali sam je dugo planirao. Hteo sam neku osrednju rutu da tako kažem. Sve ispod 2000 kilometara se smatra pod neki vikend do 10 dana ture, od 2000 km do 5000 km su srednje ture, a sve preko 5000 km su ekstremne ture.
Nemanja Lendic 2 [Original Resolution]
Kroz koje sve gradove prolaziš?

Nemanja Lendić: Gradiška, Srbac, Derventa, Modriča, Šamac, Brčko, Bijeljina, u Srbiju ulazim na granični prelaz Loznica, Valjevo, Čačak, Kraljevo, Kruševac, Niš, Vranje, Preševo, Bujanovac, Kumanovo, Skoplje, Štip, Strumica, Stari Dorjan, Kilkis, Tesaloniki tj. Solun, Paralija, Larisa, Lamija i Atina.
Par dana u Atini i nakon toga vozom ili autobusom do Beograda, a od Beograda sastavim bicikl i pedalam opet do Gradiške.
Mapa 1

Da li si uspjeo da obezbjediš sponzore za svoj poduhvat?
Nemanja Lendić: Ne, niko nije želio da bude sponzor kroz 4 zemlje i toliko mnogo gradova. Kako sam rekao studiram istoriju, a radio sam preko ljeta da mogu da prištim ovaj poduhvat.

Hoćeš li opet odmarati u povratku u Modriči?
Nemanja Lendić: Pretpostavljam, vjerovatno. Moram još isplanirati.
Koliko očekuješ da će ti trajati to putovanje?
Pa očekujem nekih 20 do 25 dana. Put je dugačak oko 1750 km do Atine, a posle od Beograda do Gradiške ima oko 350km što je ukupno oko 1100km, a planirao sam u prosjeku prelaziti oko 100km po danu.

Želimo ti sreću Nemanja u putu i vidimo se u povratku.

Nemanja Lendić: Hvala!

Mi smo se malo istražili i preko Gugl mape odabrali njegovu relaciju da shvatimo dužinu puta.

Nemanja danas 28. avgusta 2015. nastavlja drugu etapu od Modriče do Bijeljine gdje će odmoriti.
Ukoliko vidite Nemanju na putu, pružite mu podršku!