Naslovna Info Nema novca za investicije u Gradišci

Nema novca za investicije u Gradišci

Gradiška – Budžet opštine Gradiška u prvih osam mjeseci ove godine ostvario je minimalan suficit od 6.707 maraka što nije dovoljno za nova ulaganja u razvoj ove lokalne zajednice.

Odbornici nove skupštinske većine kritikuju svoje prethodnike da je budžet kreiran samo sa ciljem da se pokriju plate zaposlenih i troškovi budžetskih korisnika, dok nisu planirana izdvajanja za investicije.

Predsjednik SO Gradiška Uroš Grahovac kaže da je zbog blokade lokalnog parlamenta šteta najizraženija u padu prihoda i odlasku investitora.

– Bez investitora i razvojnih aktivnosti nema prihoda. Gradiška ulazi u kritičan period kada treba donijeti niz važnih akata i budžet opštine za 2016. godinu. On mora da bude do 15. decembra predložen, a do 30. decembra usvojen – rekao je Grahovac.

Dodao je da ukoliko se to ne desi, po automatizmu na snagu stupa privremeno finansiranje.

– Jedan od najgorih scenarija jeste da se ugase transakcioni računi i da sud nameće privremeno finansiranje – rekao je Grahovac.

Prvi čovjek opštine Zoran Latinović kaže da pored teške situacije u Srpskoj biti na pozitivnoj nuli je veliki uspjeh.

U prvom kvartalu ove godine priliv novca u budžet je znatno manji nego u istom periodu lani, dok je najveći priliv ostvaren u julu i avgustu. Latinović je rekao da su uravnoteženi prihodi i rashodi pokazatelj da je budžet realno planiran za ovu godinu, a vođena je politika starom izrekom “koliko para, toliko muzike”.

Za prvih osam mjeseci ove godine u budžet se slilo oko 14,921 milion maraka, odnosno 87 odsto u odnosu na plan.

– Očigledno je da se troši to što imamo na prihodovnoj strani i da se ne ide u deficit. Suficit može biti i milion maraka, ako ne trošite pare, ali nama je cilj da ostvarimo to što smo planirali – istakao je Latinović.

Iako je Gradiška bila jedna od prvih opština u RS koja je usvojila budžet za ovu godinu, u iznosu od 25,7 miliona KM, sve su prilike da će zbog blokade lokalnog parlamenta biti nametnuto privremeno finansiranje.

– Cilj je svima da se budžet usvoji za narednu godinu, ali i ako ne bude skupštine donijeće se odluka o privremenom finansiranju koja će važiti do kraja marta – naglasio je Latinović.

Dugovanja

U gradiškom Odjeljenju za finansije navode da dugoročne obaveze ove opštine iznose oko 26,977 miliona maraka, dok su kratkoročne obaveze 6,495 miliona maraka.

Izvor: Glas Srpske