Naslovna Info NEMA IZLAZAKA ZA STARIJE OD 65: Republika Srpska uvodi stroge mjere ZABRANE...

NEMA IZLAZAKA ZA STARIJE OD 65: Republika Srpska uvodi stroge mjere ZABRANE KRETANJA

BANJALUKA – Republički štab za vanrednu situaciju RS je donio zaključak o ograničenju i zabrani kretanja osoba u Republici Srpskoj zbog korona virusa, potvrdio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

– Zabranjuje se kretanje građanima starijim od 65 godina, te svim građanim od 20 časova do pet ujutru. Ovo se ne odnosi na ljude kojima poslodavac izda potvrdu da moraju da se kreću zbog procesa rada, kao i na lica kojima potvrdu za kretanje izdaje MUP RS, takođe zabrana se ne odnosi ni na zdravstvene radnike na zadatku  – rekao je Višković.

Влада Републике Српске@Vlada_Srpske

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске.

View image on Twitter

Takođe, zabrana se ne odnosi na ljude kojima je neophodna zdravstvena zaštita te pripadniciam MUP i drugih agencija za bezbjednost.

– Donesen je i zaključak za zabranu okupljanja u vjerskim objektima. Preporučuje se crkvama i vjerskim zajednicama da bogosluženje obavljaju na način koji ne ugrožava sprečavanje širenje epidemije – dodao je predsjednik Vlade.

Zaključak stupa na snagu odmah.

– Od ovog momenta zaključci stupaju na snagu, a večeras se neće primjenjivati prema licima koji se nađu iz opravdanih razloga na putu, poput vozača. Na profesionalne vozače se neće odnositi ova kao ni drugi mjere. Večeras se neće primjenjivati mjere ni prema onima koji nisu stigli da obzbijede potvdu poslodavca. U punom kapacitetu, zabrana će se primjenjivati od sutra pa do 30. marta, što podrazumijeva i izricanje kazni – jasan je Višković.

Višković je rekao da se kao premijer nada, da nam nikad neće zatrebati pokretna bolnica, za čiju je nabavku danas donesena odluka, ali da će ona dobro doći i za druge vanredne situacije poput poplava.

– Nadam se da će se osposobiti kapaciteti za testiranje na virus korona i u Bijeljini i Foči i da ćemo uspjeti da povećamo broj testiranih, kako bismo preventivno djelovali, kako se virus ne bi širio onako kako nije dobro – zaključio je Višković.