Naslovna Info Gradiška Neizvesna proizvodnja povrća u Lijevče polju: Uništena trećina plastenika

Neizvesna proizvodnja povrća u Lijevče polju: Uništena trećina plastenika

NOVA TOPOLA – Proizvođači povrća u okolini Nove Topole izračunali su da je šteta u plastenicima uništenim od snega dostigla višemilionske iznose.

topola02 ocaj zeljka bajica kojem su unisteni plastenici i povrce

Oni tvrde da je plastenička proizvodnja paprike, luka, parajza, salate i drugog povrća dugoročno eliminisana. Sada sa zebnjom očekuju reakcije lokalnih uprava i resornog ministarstva jer bez njihove pomoći, kažu povrtari u Mašićima, ne mogu nastaviti poslove od kojih su živele njihove brojne porodice. Savi Bajiću sneg je razorio dvadesetak plastenika na površini od 8,5 dunuma načinivši štetu od 100.000 KM. Indirektne štete su neuporedivo veće.
-Godišnje sam proizvodio 100 tona povrća. Od toga je, osim moje, živelo još šest porodica koje su ovde radile. Sada smo svi ostali bez posla i bez prihoda – požalio se Savo Bajić predstavnicima opštinske komisije za procenu štete. Identična situacija je i kod Željka Bajića kojem je uništeno 15 plastenika sa zasadom salate.
-Ne znam kako ću dalje. Ovo je propast za moju porodicu koja je sve uložila u plasteničku proizvodnju. Sada mi je neophodno 20.000 KM samo za popravku a o ostalim štetama ne smem ni da pomislim – kazao je Željko Bajić. Na imanju Jove Šljivaljnčanina iz okoline Srpca, snežne padavine uništile su osam plastenika, dva od 450 kvadratnih metara i četiri od 200 kvadrata. U njima su se nalazili zelena salata i mladi luk prispeli za prodaju. Branimir Mihajlović iz srbačkog sela Lilić te povrtari iz laktaškog kraja ističu da se još nisu oporavili od prethodnih poplava a sada im je sneg uzrokovao još veću štetu.
Branko Mastalo, predsednik Udruženja povrtara RS apelovao je na povrtare da štete prijave poljoprivrednim službama svojih opština.
-Ovo je za nas veliki problem. Većina povrtara nema uslova da nastavi delatnost što će se veoma nepovoljno odraziti na količine i cene ranog povrća na našem tržištu – smatra Mastalo.
Milutin Misimović, šef opštinskog sektora za poljoprivredu u Gradiški rekao je “EuroBlicu” da njihove službe u kordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS procenjuju štetu.
-Kod ovih poljoprivrednika, pitanje je da li će oni ove sezone uopšte ući u proizvodni ciklus jer nemaju novca za saniranje štete – smatra Misimović.

Porušeni i objekti
Osim na plastenicima šteta od obilnog snega evidentna je na skladištima, štalama i drugim pomoćnim objektima. Na privremenim popravka i rašćišćavanju rade sami poljoprivrednici uz pomoć komšija i prijatelja.

Milan Pilipović Euro Blic