Naslovna Gradovi Negativan prirodni priraštaj u Srpcu uzima danak: “Nestao” cijeli razred prvačića

Negativan prirodni priraštaj u Srpcu uzima danak: “Nestao” cijeli razred prvačića

SRBAC – U centralnoj i područnim osnovnim školama “Jovan Jovanović” iz Srpca ove školske godine upisano je 88 prvačića, što je za 27 manje u odnosu na prethodnu godinu, odnosno za čitav jedan razred.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić je rekao da se najveći pad dogodio u centralnoj školi u Srpcu, gdje je prošle godine bilo 90, a ove svega 66 prvačića.

– Manje učenika je i u centralnoj i područnim školama “Dositej Obradović” u Razboju, gdje je upisano 29, odnosno dva prvačića manje, a u pripadajućim školama OŠ “Vuk Karadžić” Sitneši je za dvoje više i ima ih ukupno 17 – rekao je Miholjčić, koji je izvještaj o upisu učenika u prve razrede podnio na novembarskoj sjednici Skupštine lokalnog parlamenta.

Analizirajući raniji period, Miholjčić kaže da je 2016. godine u sve tri centralne i područne škole bilo upisano 157 prvaka, a ove godine 134.

– Najvažniji razlog je negativan prirodni priraštaj, jer se rađa manje djece, a više ljudi umire, što nije slučaj samo u našoj već i zemljama u okruženju – rekao je Miholjčić.

Kada je riječ o Centru srednjih škola “Petar Kočić” upisana su 83 od planiranih 120 učenika. Prije pet godina u prvi razred su se upisala 132 srednjoškolaca, a 2019. njih 101 i od tada je broj padao. Bilježi se i pad ukupnog broja učenika sa 862 na 690.

– Pored pada nataliteta uzroke treba tražiti i u tome što se veliki broj učenika, naročito iz rubnih područja opštine, nakon završene osnovne škole odlučuje da upiše u srednje škole u Derventi, Gradišci i Banjaluci. Ovo će sigurno biti tema za narednu sjednicu Skupštine kada će biti razmatrana upisna politika – rekao je Miholjčić. On je dodao da je opština Srbac prošle godine započela sufinansiranje 50 odsto mjesečne karte za učenike koji se upišu u prve razrede, a ove godine planira se 100 odsto.

– Takođe je uz pomoć resornog ministarstva obezbijeđena mjesečna stipendija u iznosu od 100 KM i pokriveni troškovi prevoza za 18 učenika prvih razreda koji su se upisali na smjer bravara-zavarivača, kao deficitarnog zanimanja – istakao je Miholjčić.

Odbornik SDS-a Mara Cvijanović Delević smatra da će poboljšanje ekonomskih uslova uticati na povećanje nataliteta, a time i broja upisanih đaka u budućnosti.

– Sve je to posljedica lošeg materijalnog stanja, jer mnoge višečlane porodice, zbog nemogućnosti zaposlenja, odlaze sa ovih prostora. U Srpcu ima potencijala za nove investicije – rekla je ona.

Podsticaji

U nacrtu budžeta opštine Srbac za narednu godinu povećana su sredstva za pronatalitetnu politiku sa 85.000 na 90.000 KM, a više će biti izdvojeno i za stipendije, nagrade maturantima srednjih škola i sufinansiranje omladinskih projekata.

– U proteklih pet godina uloženo je više od 20 miliona KM u razne projekte u Srpcu, a neki od njih su izgradnja novog vrtića i rekonstrukcija srednje škole. Lokalna uprava je ušla i u proces dobijanja BFC SEE sertifikata, kao opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem, što će uticati na razvoj privrede. To su sve preduslovi za poboljšanje demografske slike i ostanak mladih – rekao je odbornik SNSD-a Aleksandar Babić.

Izvor: Glas Srpske