Naslovna Info Gradiška NEDAĆE STARAČKIH DOMOVA: Pandemija donijela poslovni minus

NEDAĆE STARAČKIH DOMOVA: Pandemija donijela poslovni minus

GRADIŠKA – Starački domovi u lijevčanskim mestima nisu ugroženi virusom korona, jer su na vrijeme preduzeli stroge mjere zaštite.

Međutim, opterećeni su činjenicom da je smanjen broj osoba smještenih u ove ustanove tokom pandemije.

U Domu zdravlja Gradiška navode da su starački domovi pod posebnim povećalom zbog virusa korona, ali da za sada odolijevaju epidemiji i striktno se pridržavaju lokalnih i republičkih epidemioloških, odnosno zdravstvenih mjera i preporuka.

Vesna Gluvić Čelić, direktorka Doma zdravlja, kaže da zaposleni u domovima postupaju veoma odgovorno.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Ukoliko bi virus ušao u domove, gdje je u lijevčanskim mjestima smješteno nekoliko stotina starih i bolesnih osoba, čije je zdravlje narušeno zbog starosti ili drugih razloga, to bi predstavljalo veliki problem. Zato je činjenica da imamo povoljnu epidemiološku situaciju u tom sektoru za sve nas veoma dragocjena – rekla je za Srpskainfo Vesna Gluvić Čelić.

Nema oboljelih

U „Rezidenciji Bakić“, u čijem sastavu je moderan starački dom, kažu da su posjete ograničene, a osoblje ima posebna pravila ponašanja kako bi svaka mogućnost zaraze u domu bila spriječena.

– Nismo imali nijednu oboljelu osobu, što smatramo velikim uspjehom. Svaka nova osoba koju smještamo u dom prolazi kroz jasno utvrđene procedure, mora posjedovati negativan nalaz testa, a potom slijedi dvonedjeljna izolacija. Nakon toga smo sasvim sigurni da nismo unijeli zarazu – kaže Kristijan Bakić, direktor “Rezidencije Bakić”.

On naglašava i mjere koje se odnose na zaposlene.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Sve sumnjive ili rizične kontakte naših radnika u njihovim porodicama ili društvu analiziramo i u saradnji sa higijensko-epidemiološkim službama preduzimamo adekvatne mjere. One su rigorozne, a provodimo ih u sobama, zajedničkim prostorijama, dvorištu, restoranu…Pored ostalog, vodimo računa o distanci i drugim mjerama i preporukama – naglašava Kristijan Bakić.

Zabranjene posjete

Podsjeća da su posjete zabranili nakon prvih slučajeva korone u Republici Srpskoj.

U jednom periodu, kada je broj inficiranih koronom u gradu i Republici Srpskoj bio najveći, kazao je Kristijan Bakić, u gradiškom Domu nisu primali nove osobe, što je dovelo do smanjenog broja i poteškoća u poslovanju.

– Takođe smo bitno umanjili cijene usluga, bez obzira što radimo na granici rentabilnosti, ali se nadam da nam predstoje bolji dani u svakom smislu – naveo je Kristijan Bakić.

Biće bolje

I u drugim domovima naglašavaju problematiku u poslovanju, kao posljedicu korone i vanredne situacije. Ipak, u ovoj gradiškoj ustanovi smatraju da je povoljna epidemiološka situacija dobar znak, najvažniji uslov za poslovno napredovanje.

Minja Vrhovac, rukovodilac Doma za stare u Bardači kod Srpca, podsjeća da je na početku epidemije zavladalo opšte beznađe, ali da se vremenom situacija stabilizuje.

– Korona je uslovila mnoge postupke koji su prvenstveno usmjereni ka zaštiti zdravlja starih osoba i očuvanja kolektiva, zdravlja starih osoba, ali i zaposlenih…To je znatno povećalo naše troškove, zbog povećanih količina zaštitne opreme, nabavke i korištenja higijenskih sredstava, stalnog provođenja zaštitnih mjera – naglasila je Minja Vrhovac.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ona je objasnila da je privremena zabrana prijema osoba u dom takođe ugrozila redovno poslovanje.

Vrhovčeva je ipak optimista i uvjerena da će, osim sadašnjih 40 osoba zbrinutih u Domu “Bardača”, biti u prilici da smjeste i veći broj u novim, luksuznim sobama čija izgradnja je u toku.

Za socijalne potrebe 2,7 miliona KM

Iz gradskog budžeta u Gradiški ove godine je za socijalne potrebe, posredstvom Centra za socijalni rad, rezervisano 2,7 miliona KM, a ova suma se svake godine povećava. Veliki dio novca iz budžeta, ali i drugih izvora finansiranja, odnosi se na zbrinjavanje, liječenje i druge potrebe starijih osoba.

Na području Gradiške registrovana su tri doma za stare i nemoćne osobe, a postoje i drugi vidovi kolektivnog smještaja, kao što su hraniteljske porodice, servis tuđe njege i pomoći, što je veoma raširena praksa, navode u Centru za socijalni rad.

Rade Cumbo, direktor ove ustanove, rekao je da Centar finansira smještaj za 62 osobe u domovima, od kojih su većina starci i invalidi. Osim toga, oni i drugim programima pomažu starije, nezbrinute osobe.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović