Naslovna Info Nebojša Radmanović za Glas Srpske: Savjet ministara BiH ruši sve što je...

Nebojša Radmanović za Glas Srpske: Savjet ministara BiH ruši sve što je građeno 20 godina

Sramota je za svako društvo, bez obzira na kom stepenu razvoja se nalazi, da tako krupnu stvar kao što je donošenje odluke o sistemu koordinacije uradi na tako nedostojan način, oglušivši se o potrebu i obavezu da sa vladama entiteta dođe do tog dokumenta.

Sramotno je da ministri iz RS nisu reagovali na to i da neki od njih pokušavaju da nas ubijede da je to dobro. Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” potpredsjednik SNSD-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

– To je negiranje svega što smo u BiH gradili 20 godina i kao da neko iz vlasti pokazuje da je BiH nemoguća. Ni u jednoj civilizovanoj zemlji svijeta ovo se ne bi moglo desiti. Ako bi se slučajno desilo i bilo otkriveno, tog dana bi predsjedavajući Savjeta ministara ili bilo ko iz izvršnog organa podnio ostavku. Ukoliko to ne bi učinio, svaki parlament bi ga smijenio – istakao je Radmanović.

* GLAS: BiH je predala aplikaciju za članstvo u EU. Da li je ona kredibilna ili je preuranjena?

RADMANOVIĆ: Treba shvatiti da je aplikacija papir i svi oni koji su pratili predaju vidjeli su da u jednom tankom fasciklu stoji taj papir koji je predao predsjedavajući Predsjedništva BiH. Mislim da je bilo krajnje vrijeme da to bude učinjeno i bez obzira na okolnosti u kojima se to dogodilo, dobro je da se to desilo. Međutim, mora se reći da već dva mjeseca vlast na nivou BiH zamagljuje katastrofalno stanje i svoj potpuni nerad pričom o aplikaciji. Onda sve to izaziva kontraefekat i dolazimo u situaciju da kažemo da je aplikacija papir kojim izražavamo želju da postanemo kandidat za članstvo u EU. Prihvatanje aplikacije nije na dnevnom redu, što su rekli i oni koji su meritorni da o njoj raspravljaju. Aplikaciju će razmatrati tek kada budu riješena neka pitanja, tek kada shvate šta se dešava sa sistemom koordinacije koji je urađen nakaradno i kada čuju rezultate popisa stanovništva. BiH je zemlja koja ne zna kada je imala popis stanovništva, jer ni onaj iz 1991. godine nije verifikovan. Gotovo tri godine su prošle kako je obavljen popis stanovništva, a nemamo rezultate. Takva zemlja ne može ništa uraditi, niti dostaviti bilo šta kredibilno, a pogotovo ne aplikaciju za članstvo u EU.

* GLAS: Kako komentarišete pozitivne poruke zvaničnika EU u vezi sa aplikacijom, iako su ukazali da ostaju mnogi uslovi pred BiH?

RADMANOVIĆ: Procjenjujem da je aplikacija BiH važna i za samu EU. EU se nalazi u ozbiljnoj krizi i jedan broj zemalja unutar tog bloka priča o njenom raspadu. Šengen kao važna stvar skoro se raspao i ova aplikacija je za njih dobra prilika da pokažu da nisu propali, da se neće raspasti i da vode računa o proširenju, što je Federika Mogerini rekla prilikom prijema aplikacije. Ono što me raduje je pobjeda političara nad birokratama u EU, o čemu govorim deset godina. Do sada su glavnu riječ vodile birokrate, a sada to čine političari, koji su nakon 13 godina pokazali hrabrost i da hoće nešto da urade. Uprkos činjenici da je izvještaj Evropske komisije o BiH katastrofalan, rekli su da aplikacija bude predata uz nadu da je to možda neki korak naprijed. Ne možemo, međutim, zaboraviti birokrate. Oni su nam poslali izvještaj koji je katastrofalan. On se prije svega odnosi na aktuelnu vlast u Sarajevu, odnosno na Savjet ministara BiH koji godinu ništa ne radi, kao što ne rade ni drugi organi. Moraćemo se svi zabrinuti zbog tog izvještaja. U njemu su opisno date ocjene, a kada bismo ih provjerili u stvarne, onda bismo imali ocjenu jedan na dva, što znači da smo propali. Savjet ministara će morati ozbiljno da radi svoj dio posla i pomoći u koordinaciji da bismo zajedno sa entitetskim vladama krenuli ka boljem.

* GLAS: Kako gledate na to što je sistem koordinacije usvojen u Savjetu ministara BiH bez znanja i konsultacija sa Vladom RS?

RADMANOVIĆ: Sramota je za svako društvo, bez obzira na kom stepenu razvoja se nalazi, da tako krupnu stvar uradi na ovako nedostojan način. Posebno je sramota što se Savjet ministara oglušio o potrebu i obavezu da sa vladama entiteta dođe do tog dokumenta. Sramotno je da ministri iz RS nisu reagovali na to i da neki od njih pokušavaju da nas ubijede da je to dobro.

* GLAS: Kako komentarišete činjenicu da je predsjedavajući Savjeta ministara BiH 15 dana krio od javnosti da su usvojili mehanizam koordinacije?

RADMANOVIĆ: To se može tumačiti na više načina, ali prije svega kao nesposobnost Savjeta ministara u cjelini da nešto ozbiljno uradi. To je i bježanje od dogovora unutar BiH koji su neophodni, a pogotovo kada su u pitanju ovako krupne stvari. Sama BiH je stvar dogovora. Ono što je dogovoreno prije odluke Savjeta ministara je preskočeno i zaobiđeno i ponuđeno je ovo rješenje. Oni misle da su priču završili, kao da Evropljani ne znaju da su to uradili na ovaj način. Svi znaju da je neophodan dogovor. Ovdje potenciram ponašanje ministara iz RS, koji su u svemu tome pokušali da ponize RS. Svi, uključujući i one koji su u ime RS u institucijama BiH, znaju da se o tome dugo razgovara i da RS ima stavove i Vlade i Narodne skupštine koji su obavezujući za nas koji smo u Sarajevu. Oni su, ipak, dozvolili da im takvo nešto prođe. To je negiranje svega što smo u BiH gradili 20 godina i kao da neko iz vlasti pokazuje da je BiH nemoguća.

* GLAS: Da li je moguće da odlukom o mehanizmu koordinacije entiteti i kantoni budu izjednačeni?

RADMANOVIĆ: To je stara želja političkog Sarajeva i ispunjavanje želja kantona. Znamo da to žele u FBiH, ali su problem oni iz RS koji su to prihvatili iako znaju da to tako po Ustavu ne može i niti to RS ikada može prihvatiti. Ni u jednoj civilizovanoj zemlji svijeta ovo se ne bi moglo desiti. Ako bi se slučajno desilo i bilo otkriveno, tog dana bi predsjedavajući Savjeta ministara ili bilo ko iz izvršnog organa podnio ostavku. Ukoliko to ne bi učinio, svaki parlament bi ga smijenio. Kod nas pokušavaju da brane neodbranjivo. Nisam primijetio ni da predsjedavajući brani to što je učinjeno koliko to rade srpski ministri u Savjetu ministara. To je nedopustivo i sramotno i siguran sam da će im narod na izborima pokazati šta misli o tome. Oni su znali da to tako ne može proći i da nikakva tajna priča u RS neće dobiti podršku. Siguran sam da su tri ministra iz RS znali kakvi su stavovi i Vlade i Narodne skupštine RS i da oni nisu u saglasnosti sa ovim što su izglasali. Zato su pobjegli. Bez obzira na to što tvrde da imaju usvojen sistem koordinacije, on nije usvojen i što se tiče RS on ne postoji. To je još jedan dodatni minus na evropskom putu.

* GLAS: S obzirom na to da predsjedavajući ne pomišlja na ostavku, da li će SNSD zatražiti njegovu i smjenu kompletnog Savjeta ministara BiH?

RADMANOVIĆ: Odgovornost prema građanima je da to tražimo. U civilizovanim zemljama sami bi otišli, a pošto se ovdje pokazuje da se na to ne može računati, onda opozicija mora tražiti da odu. Neophodno je da dođe novi Savjet ministara jer aktuelna vlast za godinu mandata nije ništa uradila. Usvojili su dva budžeta po hitnom postupku i ništa više. To je njihov rezultat rada za godinu. Pored toga, vršili su neviđene pritiske na oblasti na koje nemaju pravo, a to je pravosuđe.

* GLAS: Šta je izlaz iz situacije u koju je zemlja dospjela poslije usvajanja sporne odluke o mehanizmu koordinacije?

RADMANOVIĆ: Moraće se ponovo sjesti i razgovarati. Kada je riječ o sistemu koordinacije, RS od početka nije bila problem. Ako neki misle da su dobili poene zato što su odgovornost prebacili na RS, grdno se varaju. Problem je bio u Federaciji, u odnosu kantona i Vlade FBiH. Mi ostajemo kod starih stavova u sistemu koordinacije. Ništa se ne može ni dogovoriti ni uraditi bez RS. Oni koji su to učinili se grdno varaju, a nažalost među njima ima i onih koje su izabrali građani RS.

* GLAS: Imajući u vidu sve probleme o kojima ste govorili, da li su realne procjene da bi BiH sredinom ili krajem naredne godine mogla dobiti status kandidata za članstvo u EU?

RADMANOVIĆ: Da su političari u EU bili hrabri kao Federika Mogerini i njeni saradnici, mi bismo danas već uveliko imali otvorena poglavlja i bili blizu statusa. Ako Evropska komisija bude dosljedna, ona ne može razmatrati aplikaciju dok ne utvrdi šta je sa sistemom koordinacije, koji je jedan od važnih uslova. Drugi uslov na kojem se insistira je objavljivanje rezultata popisa stanovništva. Nakon što nam dostave upitnik, trebaće nam oko godinu da te stvari uradimo i dođemo do statusa kandidata. Poslije predaje aplikacije biće nastavljeni pritisci da bude prihvaćen princip tradicionalne trgovine, što je jedna od važnih stvari za jednu članicu EU koja insistira na tome i ima snažnu podršku u jednom dijelu BiH. Svako ko misli o razvoju BiH ne može to prihvatiti. Da li će BiH imati snage da se izbori sa tim pritiscima teško je reći, ali smatram da bi morala. Tradicionalna trgovina je pogubna za nas. Dok se te tri stvari ne riješe, EU neće ni razmatrati aplikaciju, a kamoli donositi odluku o kandidatskom statusu. Ako se to otegne još godinu u ovako ranjenoj EU, može svašta da se desi. Izbjeglička kriza, mogućnost pada Šengena i sve turbulencije mogle bi dovesti do pada evra i sve to može napraviti udare na EU. Posljednja tačka o kojoj će se razgovarati je aplikacija BiH.

* GLAS: Bez namjere da se miješate u konkretan predmet, kako gledate na slučaj koji je pokrenut u vezi sa Pavlović bankom?

RADMANOVIĆ: Dio ljudi iz RS koji sjede u institucijama BiH je pokrenuo cijelu priču i ima podršku dijela političara iz bošnjačkog naroda i dijela međunarodnih krugova. Oni to čak i ne kriju. Prave hajku na sve u RS – od predsjednika RS pa nadalje. To poprima i teže oblike nego što se moglo pretpostaviti. U ovom slučaju radi se o čovjeku koji je donio svoj kapital iz inostranstva i u čijim kompanijama radi oko 800 ljudi. Kakva je to poruka stranim ulagačima. Priča da mu određuju pritvor jer bi mogao pobjeći je smiješna. Riječ je o velikom političkom pritisku nekih ljudi u vlasti kojem je podlegao dio pravosuđa i to poprima elemente hajke. Sve se može rješavati na mirniji i bolji način. Možda sam bio jedini koji je bio protiv upada specijalaca u Predsjedništvo kada je hapšen predsjednik FBiH Živko Budimir. Sud je na kraju rekao da tu nema ničega i svi su zaboravili da je u Predsjedništvo upadala SIPA i da su kamere bile sat prije toga. Postavlja se pitanje ko su oni koji idu s kamerama da hapse, ko su oni koji izmišljaju afere i kriminalizuju sve, od vrha vlasti pa redom, a posebno biznismene. To je sve zajedno zamagljivanje stvarnih odnosa u BiH koji su potpuno poremećeni. Poremećeni su i nacionalni i politički odnosi. Postavljam pitanje i da li je to sakrivanje najkrupnije opasnosti za Evropu, a to je terorizam.

Opasna smjena u Centralnoj banci

* GLAS: Kako komentarišete pritiske koji bi trebalo da rezultuju smjenom viceguvernera Centralne banke BiH Radomira Božića?

RADMANOVIĆ: Postoje institucije čija nezavisnost mora biti očuvana, a jedna od njih je i Centralna banka. Njena nezavisnost je i zakonom regulisana. Otkako je imenovan novi Upravni odbor Centralne banke konstantni su pritisci na Božića, koji po ocjenama stručnjaka odlično radio svoj posao i niko ne spori da je odličan naučnik i stručnjak u toj oblasti. Postoje ljudi koji u svojim glavama misle da sve treba biti urađeno onako kako oni zamisle i žele. Smjena bi izazvala niz zakonskih reperkusija i problema u Centralnoj banci. Često oni koji dođu na vlast žele da imaju u institucijama samo svoje ljude. To se može i razumjeti, ali mora biti u skladu sa zakonom. U sve mora biti ugrađeno i znanje i patriotizam. Ne može se dozvoliti da nestručni ljudi dolaze na takve funkcije jer to svima može donijeti višestruk problem.

Glas Srpske