Naslovna Info Društvo NE POSUSTAJE GRADNJA: Mašine na gradilištima kapitalnih objekata u Gradiški RADE PUNIM...

NE POSUSTAJE GRADNJA: Mašine na gradilištima kapitalnih objekata u Gradiški RADE PUNIM GASOM (FOTO)

GRADIŠKA – Izgradnja kapitalnih objekata, posebno u oblasti infrastrukture, na području Gradiške nije posustala u inat nedaćama izazvanim virosom Korona. U toku su ranije ugovoreni i započeti poslovi, čija vrijednost je nekoliko desetina miliona KM.

U završnici je izgradnja sportske dvorane u Gradiški na 6.000 kvadrata, pod čijim krovom su tri dvorane, od kojih najveća ima kapacitet od 1.700 mjesta za publiku, te druge prostorije i sadržaji koji će imati ključnu ulogu u razvoju sporta. Osamdeset odsto posla u dvorani, budućoj ljepotici grada na Savi je završeno. U toku je uređenje okoline.

-Sva oprema je dobavljena. Radi se intenzivno. Za sada je, zbog ograničenja prekograničnog putovanja, onemogućen dolazak majstora iz Slovenije koji treba da postave parket u dvorani. Ne vjerujem da to, dugoročno gledano, može usporiti završetak dvorane odnosno planiranu dinamiku radova – kazao je za Srpskainfo Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

On je uvjeren da će dvorana, čija gradnja se finansira novcem iz gradskom budžeta te nesebičnu pomoć Vlade Republike Srpske, biti u potpunosti završena tokom ljeta.

Završetkom gradnje dvorane, brojni sportski klubovi, po čemu Gradiška prednjači u regiji, napokon će dobiti idelalne uslove za rad.

U istom kompleksu u toku je izgradnja fudbalskog stadiona sa veštačkom travom, a izvjesno je da će identičan teren biti izgrađen i u Novoj Topoli.

Gradska uprava finansira građevinske radove u iznosu 240.000 KM, a Fudbalski savez Republike Srpske i BiH donirao je vještačku travu koja košta 200.000 KM.

Osim u Gradiški, teren sa vještačkom travom, pod istim okolnostima, biće izgrađen i u Novoj Topoli, pored stadiona FK „Lijevče“.

Ovim terenima gazdovaće fudbalski klubovi „Kozara“ i „Lijevče“, ali će ove objekte, navode u gradskoj upravi, moći da koriste i druge gradiške ekipe.

Gradnja terena sa vještačkom travom u Novoj Topoli, takođe će biti okončana tokom ljeta.

-Tereni sa vještačkom travom su prijeko potrebni našim klubovima koji su zimske pripreme obavljali u drugim sredinama. Naš najtrofejniji klub „Kozara“ će od sada biti u povoljnijoj poziciji jer je potreba ovog kluba najveća – smatraju fudbalski poslenici i fudbaleri iz Gradiške.

Među njavećim projektima je Agro-industrijska zona u Novoj Topoli, gdje je već zaposleno 800 radnika.U toku je izgradnja infrastrukture ukupne vrijednosti 5,5 miliona KM.

To prvenstveno podrazumijeva puteve i ulice, elektro i druge vodove kako bi pristup građevinskim objektima i parcelama bio bolji.

-U potpunosti je završena vodovodna i kanalizaciona mreža kao i prečistač za oborinske vode. Potrudili smo se da sve građevinske placeve učinimo infrastrukturno dostupnim, kako bi Zona postala još atraktivnija i privlačnija investitorima – kaže  gradonačelnik Adžić podsjetivši da je ukupna površina Agro-zone u Novoj Topoli 140 hektara.

Nastavljena je izgradnja obilaznice od Čatrnje do Brestovčine dužine sedam kilometara koja će bitno poboljšati saobraćajnu komunikaciju od Gradiške od novog carinskog terminala te uveliko rasteretiti nekoliko naselja koja su opterećena svakodnevnom gužvom.

-I ova obilaznica, davno započeta, napokon će uskorto biti završena. To je za nas veoma važno, za grad i okolinu. Gradiška će definitivno dobiti nove saobraćajne perspektive jer ćemo kvalitetno povezati autoput i magistralni put Gradiška-Banjaluka. Svi imovinski odnosi na trasi su rešeni i građevinari će uskoro stići do Brestovčine – optimista je gradiški gradonačelnik.

Sokolski dom

U toku je projektovanje dogradnje i adaptacije Sokolskog doma koji će postati stalna adresa Gradske biblioteke, stalnih izložbenih postavki i djelatnosti u kulturi.

Takođe u Gradiški ne posustaju graditelji mosta na Savi te drugih objekata infrastrukture uključujući trg Veljka Čubrilovića, uređenje gradskih ulica, izgradnja nekoliko stotina stanova i zgrada socijalnog stanovanja.

Gradiška je uveliko promijenila izgled zahvaljujući i komunalcima koji su uredili zelene površine, savsku obalu, zasadili drvorede.