Naslovna Info Narodna skupština Republike Srpske podržala zakljuke Vlade Srpske

Narodna skupština Republike Srpske podržala zakljuke Vlade Srpske

Banjaluka – Narodna skupština Republike Srpske podržala je danas u Banjaluci zaključke Vlade Srpske, među kojima je da se zbog protivustavnog djelovanja Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA-a/ prekida saradnja sa ovom agencijom, Sudom i Tužilaštvom BiH.

Poslanici su podržali zaključke klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a i Srpskog demokratskog slobodnog kluba, u kojima se navodi da je SIPA-a danas u Novom Gradu prekršila ustave Srpske i BiH, te nepotrebno ugrozila integritet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i uznemirila građane i javnost.
U zaključcima se ističe da je osnovni uslov za dalju saradnju organa i institucija BiH i Republike Srpske provođenje ustavnih nadležnosti, te međusobna koordinacija organa i institucija nadležnih za obezbjeđivanje i provođenje vladavine prava, ustavnosti i zakonitosti.

Narodna skupština Republike Srpske poziva predstavnike Srpske u organima i institucijama BiH da odmah spriječe dalje donošenje bilo kojih odluka kojima se ugrožava ustavni integritet, identitet i subjektivitet Srpske, kao državotvorne jedinice BiH.

Zahtijeva se od organa i institucija Srpske da u slučaju kršenja ustavnih nadležnosti Republike Srpske od organa i institucija BiH odmah preduzmu sve mjere i aktivnosti u okviru ustavnih i zakonskih prava i odgovornosti Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske poziva građane, javna glasila i ukupnu
javnost da obezbijede mirno i uzdržano ponašanje i pruže podršku svim mjerama i aktivnostima koje će donijeti organi i institucije Srpske povodom dešavanja u Novom Gradu.

Poslanici su podržali i zaključke skupštinskog Odbora za bezbjednost kojim se daje podrška Vladi Srpske u provođenju zaključaka i pozivaju predstavnici Srpske u institucijama BiH da bez odlaganja reaguju na dešavanja u Novom Gradu.

Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, nakon usvajanja ovih zaključaka, okončao je posebnu sjednicu.

SRNA