Naslovna Kultura NAREDNE SEDMICE U GRADIŠCI FESTIVAL POEZIJE ”VITEZOVO PROLJEĆE”

NAREDNE SEDMICE U GRADIŠCI FESTIVAL POEZIJE ”VITEZOVO PROLJEĆE”

Festival poezije „Vitezovo proljeće“, ne kome će nastupiti 20 pjesnika iz Srbije biće održan u ponedjeljak i utorak, 21. i 22. marta u Kulturnom centru u Gradišci.

U ponedjeljak, 21.marta, na Svjetski dan poezije, od 11 i 16 časova, pjesnici će govoriti stihove za djecu, a 22. marta u 19 časova biće upriličeno pjesničko veče za sve građane.Povodom ove manifestacije u Kulturnom centru danas je održana konferencija za medije, kojoj su prisustvovali jedan od najpopularnijih srpskih pisaca za djecu i urednik časopisa za djecu „Vitez“ Nedeljko Popadić, humorista i satiričar Rade Đergović, umjetnički direktor festivala „Vitezovo proljeće“ Marko Šukalo i direktor Kulturnog centra Željko Blagojević.

Festival „Vitezovo proljeće“ u Gradišci biće organizovan po uzoru na beogradski, koji se održava svake godine 12. maja u Sava centru.

Šukalo je istakao da je cilj festivala poezije u Gradišci da odvoji djecu od rijalitija, farmi i velikog brata, te pozvao roditelje da dovedu djecu da poslušaju žive pjesnike kako govore svoje stihove. On je tagođe pozvao građane da dođu na pjesničko veče 22. marta, na kome će se predstaviti najeminentnijisrpski pisci, pjesnici i aforističari, a jedan od onih koji će posjetiocima to veče učiniti nezaboravnim je i Bora Đorđević Čorba.

Urednik časopisa „Vitez“ Nedeljko Popadić, rekao je  da je beogradski vitezov festival za djecu u Sava centru najveća pjesnička manifestacija na Balkanu, na kojoj se okupi oko 100 pjesnika. On je naveo da pjesnici koji nastupe na tom festivalu nakon toga gostuju po Srbiji i inostranstvu, te da će festival u Gradišci, biti organizovana zahvaljujući Marku Šukalu, koga su u časopisu „Vitez“ zapazili kao dobrog pisca još dok je bio učenik gradiške Gimnazije. Popadić je istakao da se na konkurs  časopisa „Vitez“ godišnje prijavi oko 10 hiljada djece iz Srbije i Republike Srpske, od kojih hiljadu bude nagrađeno, te pozvao direktora Kulturnog centra Gradiška Željka Blagojevića da im ukaže na mlade talnete iz Gradiške, koji lijepo pišu ili crtaju, da pošalju svoje radove na konkurs i da ih dovede da budu gosti na beogradskom festivalu „Vitez“ .

Direktor Kulturnog centra Gradiška, Željko Blagojević, istakao je da će festival „Vitezovo proljeće“ u Gradišci okupiti najveće pisce i pjesnika Srbije i srpskog naroda.

FB_IMG_1458241370741

Radio Gradiška