Naslovna Info Gradiška Napretku Gradiške uveliko doprinose MLADI STRUČNJACI: Podršaka i povjerenje za dobre ideje

Napretku Gradiške uveliko doprinose MLADI STRUČNJACI: Podršaka i povjerenje za dobre ideje

GRADIŠKA – Za nova urbanistička rješenja grada, međunarodne projekte, izgradnju parkova, fontana, komfornih ulica, impresivnih trgova, za spomenike, murale, umjetničke kolonije i druge prepoznatljive poslove u Gradiški, velike zasluge imaju mladi stručnjaci različitih profila.Za nova urbanistička rješenja grada, međunarodne projekte, izgradnju parkova, fontana, komfornih ulica, impresivnih trgova, za spomenike, murale, umjetničke kolonije i druge prepoznatljive poslove u Gradiški, velike zasluge imaju mladi stručnjaci različitih profila.

Oni su, naglašava Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, stekli puno povjerenje lokalne vlasti i potvrdili da znanjem i odlučnošću, novim idejama i predanošću, mogu uspješno mijenjati višedecenijsku, lošu praksu a grad probuditi iz letargije.

FOTO:

– Plejada mladih, odabranih prvenstveno po vještinama i znanju, ima moju punu podršku. Oni Gradišku ubrzano, po njenom izgledu i duhu, približavaju gradovima srednje Evrope. To je vidljivo svuda, na svakom mjestu jer se naš grad mijenja, gradi, uređuje, ulepšava… – pojasnio je Adžić za Srpskainfo.

On naglašava da je, nakon izbora za gradonačelnika Gradiške u prvom mandatu, prije pet godina, shvatio da je najveći kapacitet i potencijal u mladim stručnjacima.

Zato je odlučio da upravo njima prepusti inicijativu  u kreiranju važnih poslova u sferi privrednog, ekonomskog, komunalnog, društvenog te drugih oblasti života.

– Stranačka pripadnost za mene je tada, kao i sada, u drugom planu. Većina mladih i uzornih stručnjaka nisu članovi niti jedne partije, dio njih je u vladajućem SNSD-u ali i drugim partijama. Svi imaju jednaku šansu i jednako povjerenje a na njima je da pokažu šta znaju, koliko mogu i koliko hoće. I oni su to iskoristili, što je vidljivo na svakom mjestu u Gradiški – iznio je Adžić svoje kadrovske principe koji su u gradu na Savi te Lijevču i Potkozarju dali odlične rezultate.

Dugačak je spisak mladih koji kreiraju razvojne planove i veoma predano rade na njihovom provođenju.

Među njima su, navodi gradonačelnik Adžić, najbliži saradnici koji rukovode važnim resorima u gradskoj upravi. To su Bojan Vujinović arheolog i gradski menadžer, Goran Subotić, šef gradonačelnikovog kabineta, Dragana Ilić, zamjenica gradonačelnika, Bogdan Vicanović direktor Agencije za lokalni razvoj, informatičar Aleksandar Ivaštanin, Vedran Knežević načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove, Danijela Miletić, načelnik Odjeljenja za ekonomski razvoj, Goran Mirjanić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu, Renata Obradović Popović, direktor „Gradske čistoće”.

U istom taboru su Miroslav Vuković, direktor „Kulturnog centra“, Nenad Balaban, inženjer elektrotehnike u istoj ustanovi, Sandro Zeničanin direktor gradskog „Vodovoda“, turistički zaposlenici Valentina Perić, Danka Mirjanić i Boriša Pavlović, potom Miloš Vujinić direktor sportske dvorane „Arena“, istoričar i direktor „Zavičajnog muzeja“ Bojan Vujčić, slikar Aleksandar Obrenović, glumci Zlatan Vidović, Draško Vidović i Admir Mešić, potom Rajko Romić (Kulturni centar), Mirko Borjanović (KUD „Kolovit“) i drugi.

– Zajedničko za sve njih je privrženost istoj ideji, jaka volja, veliko znanje i iskustvo, jasna vizija u kojem pravcu treba razvijati naš grad i stvarati uslove boljeg života – smatra Adžić uvjeren da je angažovanje mladih uvijek dobitna kombinacija. Rezultati njihovog rada su, navodi najodgovorniji funkcioner Gradiške, uređen grad, oplemenjene zelene površine, spomen-parkovi, ekonomske zone, trgovački centri, sportski i društveni objekti, komunalna infrastruktura, uređenje fasade i okoliša stambenih zgrada, obnavljanje strarih i znamenitih objekata…

Ambiciozni planovi

Bojan Vujinović, arheolog koji je u Gradišku došao pre nekoliko godina, sadašnji gradski menadžer je veoma predan na provođenju mnogih projekata te koordinator između gradske uprave i javnih preduzeća.

– Zajedno sa mnogim čija imena ste naveli, u ovoj godini, pored ostalog izgradili smo spomenik stradalim Srbima iz Zapadne Slavonije, započeli projekte kružnih tokova, rekonstruisali centralne dijelove grada, započeli gradnju manastira Karanovac, osnažili turističku ponudu, uradili idejno rješenja savskog vidikovca i vodene flote, lokalni radio smjestili u funkcionalniji prostor, izgradili gradsku televiziju, snimili nekoliko znamenitih dokumentarnih filmova i reportaža, probudili društveni život – kaže Vujinović.

On navodi da će naredne godine graditi srpsku varoš, park porodice, poečti obnovu Sokolskog doma, stare većnice, afirmisati potencijale prirode i seoskog turizma.

Zlatanove emocije

Zlatan Vidović, popularni glumac, poznat po mnogim filmskim, pozorišnim te ulogama u tv serijama kazao nam je da ga za Gradišku, gdje je rođen, odrastao i načinio prve glumačke korake, vežu snažne emocije.

– Ovdje sam završio srednju školu, cijelim bićem osećam Gradišku kao svoj grad, ovdje sam kod kuće i zato učestvujem u svim programima koji se ovdje organizuju. Želim doprinijeti napretku Gradiške u svakom smislu jer je i to moja veoma važna uloga – kaže Vidović.

Izvor: Srpska info