Naslovna Info Aktuelno Republika Srpska-FBiH NAJVEĆE ZIMOVALIŠTE SOVA U SRPCU

NAJVEĆE ZIMOVALIŠTE SOVA U SRPCU

Sa nekoliko stotina sova u centru grada, Srbac je preuzeo primat najvećeg zimovališta ovih ptica u BiH.

To je podstaklo ornitologe iz regiona ali i sveta da pohrle u ovaj gradić pored Save, odavno poznat po obližnjoj Bardači, staništu najvećeg broja ptica u Evropi. U Društvu ljubitelja ptica BiH smatraju da je Srbac, po brojnosti sova preuzeo primat od Šamca i Gradiške, gde su do skora bile najveće kolonije na severu BiH.

srbac06-srbacke-sove-u-svome-ambijentu-u-centru-grada

U tim sredinama, za razliku od Srpca, broj sova je drastično smanjen zbog seče stabala ili stalnog uznemiravanja.

Najbrojnije vrste sova u Srpcu su šumska te ušara a na pojedinim mestima, kao što je područje Bardače, pojavljuje se i sova močvarica, mada su njena jata mnogo manja. U prilog tome idu i podaci Ornitološkog društva “Naše ptice” iz Sarajeva koje je evidentiralo 23 lokacije na severu BiH gde sove zimuju.

Narcis Drocić, član Društva ljubitelja ptica BiH koji poseduje najveću fotodokumentaciju u oba BH entiteta, smatra da sovama u srbačkom kraju pogoduje povećanje glodara te zapuštenih objekata i njiva. Međutim, važnost njihovog prisustva gotovo niko ne primećuje. Zato je sova ugrožena bezrazložnim ubijanjem zbog sujeverja, krivolovom, trovanjem pesticidima te uništavanjem stabala na kojim se gnezde ili zimuju, smatraju sagovornici “EuroBlica” koji su tokom ove sedmice istraživali zimovališta ovih ptica u Srpcu. Među njima su dvojica ornitologa iz Kuvajta Hamud al Šalji i Abdel Aziz al Jusuf.

Oni kažu da sa prijateljima iz BiH nekoliko godina ovde proučavaju sove ali i druge vrste ptica koje detaaljno fotografišu i prate.srbac04 raflno po okidacima na stanista sova u srpcu

-Fascinirani smo brojnošču sova u Srpcu. Međutim ne razumemo nemaran odnos ljudi prema ovim pticama u celoj BiH. Oni ih ubijaju i plaše a to je nedopusutivo u celom svetu – navode ova dvojica tridesetogodišnjaka koji su za pticama prevalili hiljade kilometara.

– Sova je izuzetno korisna za čoveka jer istrebljuje glodare koji nanose ogromne štete u poljoprivredi – smatraju u Društvu ljubitelja ptica. Oni ukazuju da jedinke ove vrste u Posavini pojedu samo tokom zime stotine hiljada glodara i tako uštede više miliona KM koji bi se inače, morali potrošili na pesticide za uništavanje glodara. Na taj način bi dodatno zagadili životnu sredinu.

Deset vrsta sova u BiH
U BiH živi deset vrsta sova. Gnezdi se najčešće u četinarima, ivicama šuma, manjim grupama drveća, parkovima… Lovi u sumrak i noću, dok se danju odmara na drveću. Hrani se poljskim voluharicama i miševima, pacovima, rovkama i pticama.

 Na brezi 78 sova
Karakteristično je da se na brezi pored zgrade opštine u Srpcu smestilo 78 sova, što je nesvakidašnji prizor koji mnogima skreće pažnju.

Milan Pilipović EuroBlic