Naslovna Info Gradiška NAČELNIKU OPŠTINE GRADIŠKA ZORANU LATINOVIĆU URUČENA MONOGRAFIJA ”NAŠA ISPOVIJEST”

NAČELNIKU OPŠTINE GRADIŠKA ZORANU LATINOVIĆU URUČENA MONOGRAFIJA ”NAŠA ISPOVIJEST”

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković – Railić uručila je danas načelniku opštine Gradiška Zoranu Latinoviću monografiju „Naša ispovijest“, u kojoj su kojoj 15 Srpkinja – žrtava iz prothodnog rata svjedoči o torturi koju su prošle.

Ova monografija je prije deset dana promovisana Njujorku i Vašingtonu. Živiković Railić je, nakon prijema kod načelnika Latinovića, izrazila zahvalnost opštini Gradiška koja je od početka rada pružila podršku Udruženju žena žrtava rata Republike Srpske, koje je prije ti godine osnovano upravo u Gradišci, te istakla da opština Gradiška mora da ima ovaj istorijski dokumet.  „Projekat izrade monografije bio je težak poduhvat i ona ne bi bila štampana da nije bilo podrške institucija Republike Srpske i Srbije, te Službenog glasnika Vlade Srbije koji je štampao monografiju“, navela je Živković Railić. Ona je naglasila da je monografija promijenila stereotipnu sliku o dešavanjima u proteklom ratu, gdje su srpske žene predstavljane kao majke i žene boraca Vojske Republike Srpske koji su u svijetu predstavljani kao zlikovci i monstrumi, i sada šalje poruku da su i srpske žene bile žrtve rata. „Sledeća promocija monografije „Naša ispovijest“ biće održana u Beogradu. Planirano je da se, osim na srpskom i englesnom jeziku, monografija štampa i na francuskom, njemačkom, ruskom i kineskom jeziku, a takođe je u planu i izrada druge i treće monografije ispovijesti žena žrtava rata“, navela ja Živković Railić. Prema njenim riječima, nakon što je Udrženje žena žrtava rata dobilo status od javnog isterasa za Republiku Srpsku, ostalo je još da u Narodnoj skupštini Srpske, u poslednjem kvartalu ove godine, bude usvojen Zakon o ženama žrtvama torture, za koji je prošle godine lično podnije inicijativu. „Sam status od javnog interesa daje obavezu institucijama Republike Srpske da finasiraju rad Udruženja, a najavljeni zakon omogućiće da svaka žena žrtva rata dobije invalidninu i ostala prava koja budu definisana“, pojasnila je Živković Railić, navodeći da Udruženje ima 423 članice ali da taj broj nije konačan.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, istakao je da je opština Gradiška prije tri godina prepoznala značaj Udruženje žena žrtava rata Srpske i pomogla pri njegovoj registraciji, ocijenivši da je Udruženje pokazalo spremnost da pokaže pravu istinu o tragičnim sukobima na ovim prostorima. „Stvorena je iskrivljena slika u BiH da su smo žene iz drugih naroda bile žrtve u prethodnom rata i ta slika se polako ispravlja upravo zahvaljujući aktivnostima ovog Udruženja, koje je za tri godine uradilo mnogo više od nekih udruženja koje postoje i dvadeset godina“, rekao je Latinović. On je dodao da želi i dalje da ohrabri Udruženje da iznesu punu istinu o stradanju srpskih žena, naglasivši da svi koji su činili zločine treba da odgovaraju i da bez toga neće biti suštinskog pomirenja među narodima u BiH.

Radio Gradiška