Naslovna Info Gradiška NAČELNIK ODJELjENjA ZA PRIVREDU I DRUŠTVENE DJELATNOSTI PRISUSTVOVAO ZVANIČNOM POČETKU PROJEKTA ReLOaD...

NAČELNIK ODJELjENjA ZA PRIVREDU I DRUŠTVENE DJELATNOSTI PRISUSTVOVAO ZVANIČNOM POČETKU PROJEKTA ReLOaD (2. FAZA)

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Gradiška Dragutin Kovačević prisustvovao je zvaničnom početku 2. faze projekta Regionalnog programa lokalne demokratije ReLOaD2 koji je upriličen u Sarajevu.

Projekat finansira Evropska unija, realizuje UNDP i istim je obuhvaćeno13 jedinica lokalne samouprave u BiH.
Opšti cilj projekta je jačanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu, putem osnaživanja civilnog društva i podsticanja mladih na aktivno sudjelovanje u procesu donošenja odluka, te unapređenja poticajnog pravnog i finansijskog okruženja za civilno društvo.

Uz spomenuto, projekat će obuhvatiti jačanje partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva na području Zapadnog Balkana, širenjem uspješnog modela transparentnog projektnog finansiranja OCD (LOD metodologija) iz budžeta jedinica lokalne samouprave, usmjerenog prema većem građanskom učešću i učešću mladih u procesima donošenja odluka i unapređenju pružanja usluga u lokalnim zajednicama.

Kroz projekat ReLOaD2 poboljšaće se kapaciteti lokalnih samouprava i OCD da se uključe u produktivna partnerstva i doprinijeće poboljšanju pružanja usluga i realizaciji lokalnih prioriteta u skladu sa razvojnim strategijama. Takođe, Projekat će promovisati angažovanje mladih i podržati sprovođenje omladinskih inicijativa, te će raditi na poboljšanju njihovih ekonomskih perspektiva u partnerskim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

Pored Gradiške, u projektu su i lokalne zajednice Bihać, Prijedor, Gradiška, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Rudo, Goražde, Istočno Sarajevo, Mostar, Vitez, Prozor Rama, Gacko i Ugljevik.