Naslovna Info Načelnički kandidati zbijaju redove u Gradiški: Dva Zorana grupišu tabore

Načelnički kandidati zbijaju redove u Gradiški: Dva Zorana grupišu tabore

GRADIŠKA – Kandidati za načelnika Gradiške Zoran Adžić (SNSD) i Zoran Latinović (SDS) odlučno su krenuli u formiranje partijskih tabora za svoju podršku.

Prvi korak načinio je Adžić koji je sa četiri političke partije potpisao sporazum o saradnji. Njegova glavna poluga među partijskim saveznicima je DNS. Dane Malešević, predsednik Regionalnog odbora i Vladimir Janković, predsednik opštinske organizacije ove partije jasno su istakli da je Zoran Adžić i njihov kandidat za načelnika grada na Savi. U istom političkom kolu su Partija ujedinjenih penzionera, “Radom za boljitak” i SNS “Jovan Mitrović”. Karakteristično je da su ove partije, osim SNS-a, na prošlim lokalnim izborima činile koaliciju sa SDS-om i agitovale u korist Zorana Latinovića, sadašnjeg načelnika i Adžićevog suparnika za istu funkciju na oktobarskim izborima. Već na startu najsnažniji vetar u leđa Adžiću je dao partijski šef Milorad Dodik jasno rekavši da ga čvrsto podržava, uveren u njegovu pobedu.

Bogoljub Vidović, predsednik OO PUP-a rekao je da obećanja “Saveza za promene” data pre četiri godine nisu ispunjena. Opredeli su se jednoglasno za Adžića, kaže, jer veruju u njegovu pobedu i poštovanje potpisanog sporazuma u interesu penzionerske populacije. Ovim je praktično počelo formiranje dva politička fronta okupljena oko dvojice načelničkih kandidata. Zoran Adžić uverava da već sada ima podršku većine od 23 stranke i koalicije registrovane za lokalne izbore.

-Za razliku od prošlih izbora kada je gotovo usamljeni SNSD ovde imao sve protiv sebe, sada je situacija sasvim drugačija. Stranke koje su tada podržale Latinovića, sada su promenile stav i stranu – kazao je Adžić našoj redakciji.

Zoran Latinović (SDS) ima bezrezervnu podršku PDP-a i “Napredne Srpske” sa kojima se, uz socijaliste, održao na vlasti. Sada, prema navodima Đorđa Krčmara, predsednika OO SDS-a, računa takođe i na podršku NDP-a i radikala Milanka  Mihaljice.

Ukoliko SP ostane u istom taboru što je verovatno, nesumnjivo je da će ove partije, ukljućujući SDS, činiti glavnu polugu u Latinovićevom pokušaju osvajanja još jednog mandata. Među koalicionim partnerima, njemu je do sada najveću podršku iskazao Mladen Ivanić sa ostalim čelnicima PDP-a, što je demonstrirano i na nedavnoj tribini PDP-a u Kruškiku kod Gradiške.

U Koaliciji “Izvor”, na čijim listama su odbornički kandidati Izvornog SDS-a sa Slavkom Dunjićem i Tihomirom Mihajlovićem, vode žestoku kampanju protiv Latinovića sa kojim su bili u istom stranačkom stroju pre četiri godine, što indirektno ide u prilog Adžiću. Socijalistima, koji nisu za sada dali podršku Adžiću nije lako da se javno izjasne jer su u rascepu između koalicije sa SNSD-om i DNS-om na republičkom i SDS-a i PDP-a na lokalnom nivou.

Bošnjaci na dve stolice

U SDS-u se svojski trude da takođe osvoje simpatije Bošnjaka u korist Latinovića ali ni Adžić se nije odrekao toga glasačkog tela. Bošnjaci u visokom procentu neće glasati ni za jednoga od njih, bez obzira na obostrana obećanja, smatra više naših sagovornika u partijama sa bošnjačkim predznakom.

EuroBlic