Naslovna Info Republika Srpska-FBiH NAČELNICI OPŠTINA PLAĆENIJI OD DODIKA

NAČELNICI OPŠTINA PLAĆENIJI OD DODIKA

GRADIŠKA –  Kada je Milorad Dodik objelodanio da mu je mjesečna plata 4.000 KM, to je bio okidač za napad opozicije koja ga je optužila da je preplaćen, dok njihovi funkcioneri u lokalnim zajednicama primaju vrtoglave plate i do 5.000 KM.

Uprkos ekonomskoj krizi, funkcioneri u mnogim lokalanim zajednicama su i prije roka o usklađivanju plata, svoje koeficijente za obračun plata postavili na maksimum.

Prema istraživanjanju provjeri plata funkcionera u Republici Srpskoj dolazi se do zaključka da je plata predsjednik RS Milorada Dodika smješna, jer određeni funkcioneri u lokalnim zajednicama zarađuju i duplo više.

Prema informacijama najplaćeniji funkcioneri u Srpskoj su gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić sa 5.000 KM, takođe ga prati gradonačelnik Doboja Obren Petrović sa 4.200 KM, dok najsiromašniju platu ima načelnik opštine Srbac Drago Ćirić sa oko 2.000 KM.

Funkcioneri koji dužnost obavljaju sa statusom zaposlenog lica imaju pravo platu u zavisnosti od prosječne plate zaposlenih u Administrativnoj služi, a prosječna plata u Gradišci je 1.034 KM.

Plata načelnika opštine Gradiška Zorana Latinovića prema novom usklađivanju plata iznosi u visini od 3,5 prosječne plate u Administrativnoj službi, plus 10 odsto po osnovu broja stanovnika. Iako smo u nekoliko navrata pokušavali do dođemo do tačnog iznosa plate načelnika Latinovića on je to vješto izbjegavao. Nezvanično, ta cifra je oko 4.500 KM.

Načelnici rekorderi različito komentarišu mogućnost da im se smanji plata, a mnogi su se pravdali da nisu ni znali da zarađuju više od predsjednika Dodika.