Naslovna Info Gradiška Na terminalima i dalje mljekari i svinjari

Na terminalima i dalje mljekari i svinjari

GRADIŠKA – Blokadi Carinskog terminala u Gradišci, za uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz EU, koju su pokrenula udruženja mljekara RS i FBiH, a kasnije poržali članovi Udruženja svinjara RS, danas se nisu priključili predstavnici ostalih granskih poljoprivrednih udruženja, iako podržavaju ovaj protest.

Predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske Mišo Maljčić rekao je da uzgajivači svinja podržavaju proteste mljekara i dodao da ne mogu više da se bore protiv jeftinijeg mesa iz uvoza koje cijenom proizvođače iz BiH čini krajnje nekonkurentnim.

“Zajednički stav i mljekara i uzgajivača svinja jeste da ne odustaju od blokade carinskih terminala sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, a do tada su mogući i radikalniji potezi poljoprivrednih proizvođača. Blokade uvoza mesa i mesnih prerađevina iz EU, za sada nema, što ne znači da je neće biti ako ne budu riješeni gorući problemi u poljoprivredi, a to je prije svega, zaštita domaće proizvodnje”, naglasio je Maljčić.

Maljčić, koji je i predsjednik Skupštine Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, naglasio je da su članovi Upravnog odbora Saveza na sastanku u subotu, 15. novembra, odlučili da će, ukoliko Savjet ministara BiH ne usvoji njihove zahtjeve, svih šest granskih udruženja stupiti u proteste.

Predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Branko Mastalo rekao je da povrtari podržavaju proteste mljekara i svinjara, te da će na sjednici Upravnog odbora Udruženja, zakazanoj za sutra, najvjerovatnije odlučiti da se i aktivno uključe u blokade carinskih terminal.

“Povrtari nekoliko godina traže zaštitne mjere za uvoz povrća u BiH i uvođenje sezonskih prelevmana od 1. septembra do 1. marta kako bi u period kada imaju višak proizvoda mogli biti konkurentni i plasirati povrće makar na domaće tržište”, istako je Mastalo.

On je naveo da su elementarne nepogode i loši vremenski uslovi uništili veći dio ovogodišnjeg roda povrća i da uz prethodna značajna ulaganja u proizvodnju te kasniju pretrpljenu štetu domaći proizvođači nisu mogli biti konkurentni povrtarima iz EU koji imaju mnogo veće subvencije za proizvodnju.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović istakao je da voćari načelno podržavaju zahtjeve mljekara i svinjara, ali da će se uključiti u blokadu terminala tek nakon što Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske donese takvu odluku u kojoj bi se i zahtjevi prema Savjetu ministara odnosili na zaštitne mjere u svim oblastima poljoprivrede, te da se problem svih proizvođača rješavaju u paketu.

“Voćari traže uvođenje sezonskih zaštitnih mjera, prije svega sezonskih prelevmana u periodu kada domaći voćari plasiraju svoju proizvodnju na tržište”, naglasio je Dojčinović.

Predsjednik Udruženje mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da mljekari i uzgajivači svinja, koji protestuju na carinskim terminalima, nisu zadovoljni ishodom jučerašnje sjednice Savjeta ministara BiH o zaštiti domaće prizvodnje. “To što je usvojeno je nešto uopšteno, da prođe vrijeme i da nemamo rješenje”, naglasio je Usorac.

Usorac je za sutra u 11.00 časova u Gradišci najavio sjednicu Upravnog odbora Udruženja, čije će zaključke saopštiti na carinskom terminalu u 13.00 časova.

SRNA, NN